Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Sam Newbould Quintet komt ‘fantasierijk en verrassend’ uit de hoek

Op vrijdag 7 mei is via een livestream te genieten van een concert van het Sam Newbould Quintet bij Paradox. Speciale gast is Ian Cleaver.

TILBURG – Bij Paradox is elke vrijdag live te genieten van jazz. Op 7 mei een concert van het Sam Newbould Quintet, met als speciale gast trompettist Ian Cleaver. Het is die avond te volgen via een livestream.

Het Sam Newbould Quintet heeft als ensemble uit onze hoofdstad al de nodige prijzen gewonnen. Musici uit binnen- en buitenland maken deel uit van de band. Terwijl die onder leiding staat van de in Engeland geboren saxofonist Sam Newbould. De musici brengen invloeden van niet alleen Radiohead, Wayne Shorter en Engelse volksmuziek, maar ook van klassieke muziek van de vorige eeuw samen tot harmonieën die weelderig te noemen zijn. De vijf doen dit met een stoot energie die wel doet denken aan progressieve rock.

Newbould was tot nog toe winnaar van de Keep an Eye Records 2019. En later was hij nog finalist in de Dutch Jazz Competition 2020.

Over het album

Het album Bogus Notus van de groep is beschreven door Windout Magazine als “een muzikaal mozaïek van futuristische ideeën en indie-jazz harmonieën… Een brug van geluid tussen het heden en het verleden”.

Opvallend zijn de strakke blaasharmonieën die door de toevoeging van trompettist Ian Cleaver voller klinken. De muziek is bijzonder fantasierijk en biedt veel verrassingen. – Jazzenzo

Het kwintet neemt de luisteraars mee op een reis door de mysterieuze hoeken van het Noord-Engelse platteland. Niet voor niets heeft de band de kreet ‘Het genot van thuis gecombineerd met het oncomfortabele van het gevoel een buitenstaander te zijn’ op de hoes van Bogus Notus gezet.

Een magnifieke set die deze band op de kaart zet, om in de gaten te houden. – Jazz Views

De groepsdynamiek is uitstekend, wat de muziek van Newbould laat ademen, en zijn charme op elk nummer onderstreept. – All About Jazz

Op vrijdag 7 mei is het optreden vanaf 20.30 uur geheel en al live te volgen.

Bezetting
Sam Newbould altsax, Bernard van Rossum tenorsax, Youngwoo Lee piano, Daniel Nagel bas, Guy Salamon drums, special guest Ian Cleaver trompet

Een voorproefje uit 2019

Kees-Luc Simons