Reijseger – Fraanje – Sylla uit de kunst dankzij ‘een overweldigend klankenpalet’

Het trio Reijseger, Fraanje en Sylla presenteert zijn album ‘We Were There’ in een concert dat Paradox op vrijdag 26 februari aanbiedt via een livestream.
Foto: Karol Carvalho / Pexels

TILBURG – Het trio Reijseger, Fraanje en Sylla zou eerst zijn album ‘We Were There’ ook live in Paradox lanceren, eind deze maand. Als gevolg van corona was het podium alleen gedwongen om dit concert af te zeggen. Maar Paradox wil het publiek en de fans een optreden van dit trio niet onthouden. Vandaar dat het podium op vrijdag 26 februari de lancering toch nog gratis op internet aanbiedt via een livestream.

De drie werken op dit moment al sinds 2013 samen. Terwijl het bij een concert van de mannen zijn van meet af aan ook voor het publiek altijd weer een ervaring vol emotie lijkt te zijn. Fraanje is daar degene bij die de jazz meeneemt, Reijseger de moderne klassieke muziek, en Sylla de tradities uit Afrika.

Net als op de plaat schiet het trio langs diverse stijlen. Goed improviseren begint bij goed luisteren en dit trio laat geen noot van elkaar onbeantwoord. Blues, jazz, Afrikaanse volksmuziek en een snufje Bach worden versmolten tot iets nieuws waarin evenveel plek is voor ernst als voor humor. – ★★★★☆ de Volkskrant

Cellist Ernst verwierf tot nog toe naam en faam in het bekende Clusone Trio. Maar hij schrijft ook steeds muziek voor de films van de Duitse regisseur Werner Herzog. Met pianist Harmen en vocalist en slagwerker Mola, uit Senegal, vormt hij daarnaast nog een trio dat blijkt te klinken als een waar dreamteam. Na twee albums eerder op een vermaard label verscheen laatst dus dit derde album van ze: We Were There.

Mijn grens tussen consonant en dissonant is aan het vervagen. – Harmen Fraanje, in Jazzhelden

Met de stroom meedrijven kan een dooie hond ook. – Ernst Reijseger, tevens in Jazzhelden

Harmen Fraanje piano, Ernst Reijseger cello, Mola Sylla zang m’bira xalam

Kees-Luc Simons