Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Nol Havens deelt één dagboek voor het leven. Met zeker luisterwaardige pareltjes

Tekstkunstenaars en liedjesschrijvers Nol Havens (foto) en Jeroen Kant brachten tijdens de coronaperiode ieder een nieuw album uit. Ze stellen dit nieuwe werk live aan je voor bij Heyhoef-Coolvibes.

“Met het oude en het nieuwe repertoire een voorstelling maken, een overzicht van 40 jaar muziek maken en uitvoeren. Spelen voor kleine gezelschappen op fijne plekken. Ergens neerstrijken en verhalen vertellen. Deze keer niet met VOF de Kunst, Karin Bruers of Erik van Muiswinkel maar in m’n eentje met een gitaar.” Zo licht Nol Havens alvast een tipje van de sluier op als hij het heeft over zijn nieuwe voorstelling: muziek met grappige, aangrijpende verhalen uit het leven gegrepen. Hij is zondagmiddag 13 november te gast in de Reeshof om zijn songs live te vertolken, in huiskamersfeer. Hoe kan het ook anders… bij Heyhoef-Coolvibes. Zanger en gitarist Jeroen Kant verzorgt hier dan het voorprogramma met werk van zijn nieuwe album.

Twee tekstkunstenaars en liedjesschrijvers kenden tijdens de coronaperiode een lege agenda, maar vonden de energie en creativiteit om juist toen ieder een nieuw album uit te brengen. Nol Havens deed dat met Doe mij maar alles, zijn ‘levensdagboek’ zoals hij het zelf noemt. Jeroen Kant verbleef in de Biesbosch, werkte aan zijn woonboot en maakte het op zijn situatie en leefomgeving geïnspireerde album Water.

Nol heeft nu zelf regie in handen

Waar vorig jaar de wereld in één keer tot stilstand kwam en agenda’s leeggeveegd werden, ontstond er ruimte in het hoofd en hart van Nol Havens. “Ineens had ik een zee van tijd en ik besloot die te gaan gebruiken om te schrijven. Ik wilde het deze keer alleen doen. Je eigen keuzes maken, zelf beslissingen nemen. Muziek maken die heel dicht bij me staat. Schrijven over dingen die mij bezighouden. Spannend, maar ik voelde tegelijkertijd de vrijheid.”

Al snel was er het lied In mijn hoofd. Dat zette Nol aan om door te schrijven. “Nu moest er ook een album komen. Elke ochtend zat ik om 9 uur in mijn thuisstudio en ging aan de slag. Schrijven. De hele dag. Als een ambacht. Bij mij begint een nummer altijd met de tekst; die bepaalt de richting voor de muziek. Het was een productieve tijd: 25 nummers zijn ontstaan.”

“Na die eerste fase nodigde ik andere muzikanten uit. Samenwerken zorgt voor verrassingen, voorkomt dat je in herhaling valt. Ik vroeg Stephanie Struijk, JW Roy en Tom Vanstiphout (Milow, Bryan Ferry, Clouseau).”

Tom is tevens producer van dit nieuwe album Doe mij maar alles van de Brabantse zanger en gitarist dat onlangs is verschenen.

Jeroen als smaakmaker

‘Een eigenzinnige en grillige zanger, gitarist en liedjessmid’, dat is hoe Jeroen Kant zichzelf het liefst omschrijft. Hij volgt altijd zijn muzikale hart en zelden is dat de weg van de minste weerstand. Als hij te veel op zijn gemak is geraakt, zoekt hij door naar groei.

Dat heeft hem inmiddels een aardig rijtje bijzondere albums vol Nederlandstalige liedjes opgeleverd. Een oeuvre dat zich uitstrekt van intieme kleinkunst tot aan stomende bluesgrooves. Steeds zonder de inhoud uit het oog te verliezen.

Zijn sound is rauw en organisch, authentiek, uitgesproken en eigen te noemen. De inspiratie haalt hij voornamelijk uit de rijke blues-, roots- en rocktraditie. Sinds 2020 verblijft hij op zijn boot in de Biesbosch om daar te werken aan zijn nieuwe muziek.

De zanger en gitarist heeft tot dusver al diverse malen zijn bijdrage geleverd in de Reeshof. Met zijn band Sheewawah bij Backstage, als gitarist met Mattanja Bradley en als duo met Judith Renkema op bas bij de Backyard Blues concerten tijdens de eerste lockdown in 2020.

Nu dus Jeroen in z’n eentje met werk van zijn album Water bij Heyhoef-Coolvibes als opwarmer voor Nol.

Kees-Luc Simons