Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

De Tiende van Tilt Festival is voor Brabant de afsluiter van de Boekenweek

Tilt is in Brabant afsluiter van Boekenweek - sfeerimpressie
Tilt Festival in Theater De Nieuwe Vorst | Foto: Tilt festival

TILBURG – Al tien jaar lang is Tilt voor Brabant de afsluiter van de Boekenweek. Op zaterdag 14 maart viert men dit dus groot in Theater De Nieuwe Vorst. In vier zalen is daar een programma te zien vol rebellen en dwarsdenkers. Waar het boek weer maar een punt om te beginnen in is. Er is muziek, er is theater en er zijn schrijvers. Heel veel schrijvers. Zoals Kristien Hemmerechts, Pepijn Lanen, A.H.J. Dautzenberg, en Manon Uphoff. Maar ook Writer in Residence Aafke Romeijn presenteert op Tilt Festival de bundel Leegstand als haar debuut. En die staat vol met poëzie over de schoonheid van bouwwerken hier in de stad – of juist het gebrek daaraan.

Er zijn doorgewinterde debutanten. Tegendraadse talenten. Verhalen in veel vormen. Ga liggen op een veldbed voor een verhaal in 4D. En luister dan naar rebelse interviews van grote namen. Of bewonder de poëzie van leegstand in Tilburg, en stap in de literaire gameroom om stoom af te blazen. Beleef literatuur tot in de late uurtjes. Laat de letteren leven. Vier de Tiende van Tilt mee, als je er al naar mocht smachten. Want het wordt feest.

Start Boekenweek: dus Straat op Tilt op zaterdag 7 maart in de binnenstad

In de Boekenweek gaat Tilburg op Tilt. En niet alleen op de laatste dag, tijdens het grote Tilt Festival. Want precies een week eerder, op zaterdag 7 maart, is er al Straat op Tilt. Zo zijn er dan literaire popups in de binnenstad. Ga staan bij een kraam op de markt en proef dan de poëzie. Of bestel een biertje in de kroeg en vind daar de woorden. Strek je benen en loop warm voor de literatuur. Bij Straat op Tilt.

Locaties in de stad zijn de Zaterdagmarkt op het Koningsplein, en cafés en kroegen in het centrum. 

Writer in Residence Aafke Romeijn publiceert haar debuut Leegstand 

Sinds 2014 verwelkomt Tilt elk jaar een Writer in Residence. Dat is dus een gastschrijver. In de eerste plaats iemand met een eigen oog op onze omgeving. Dit jaar is dat dan Aafke Romeijn. Aafke kwam, zag en schreef op. Het voorbije najaar struinde ze door de stad, vergaapte zich aan leuk en lelijk, en schreef er poëzie over. Tijdens Tilt Festival presenteert ze haar bundel Leegstand.

Aafke Romeijn | foto: Bianca Toeps

Kees-Luc Simons