Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Musicus Joop Biegelaar laat zijn muziekmuze over aan Santiago: ‘Een jongen die écht kan spelen’

TILBURG – Vanuit Mariëngaarde, een woon-, leef- en werkomgeving voor ouder wordende kunstenaars, zijn musicus Joop Biegelaar en gitarist Santiago een bijzondere samenwerking aangegaan. Samen willen ze échte muziek maken, met als doel dat deze muziek de wereld over gaat.

Musicus Joop Biegelaar is samen gaan werken met gitarist Santiago Basante Arias. Joop is begonnen met het maken van muziek nadat hij een lastige puberteit had doorgemaakt waarbij hij zijn rust in muziek kon vinden. Joop Biegelaar: “Ik heb mijzelf leren beheersen door muziek in mijn puberteit. Muziek is eigenlijk mijn redding geweest. Ik was namelijk geen makkelijke of leuke jongen, maar ik was wel altijd bezig met muziek en dat heeft mij ver gebracht en geholpen.” Joop omschrijft zijn muziek als vrij emotioneel. Het is romantisch met daarin een soort explosie. Daar kan de musicus zijn gevoel het beste in kwijt. 

Échte muziek

Na een tournee door Groot-Brittannië is Joop in Schotland gebleven om meer muziek te maken en gitaarles te geven. Daarnaast heeft hij een tijd bij de BBC gewerkt. Jaren later kreeg hij veel last van artrose en kon hierdoor niet meer de échte muziek maken zoals hij wilde. Nadat hij eenmaal kennis had gemaakt met gitarist Santiago Basante Arias, hebben ze samen veel gedeeld over muziek. Volgens Joop was Santiago degene die net als hij in staat was échte muziek te maken. Santiago laat weten enorm veel van Joop te hebben geleerd. Santiago: “Met zijn repertoire, zoals: Ode to Villa Lobos, The Harpist en Haast je, anders ben je zelf het haasje, kun je echt je techniek voor je rechterhand verbeteren.”

Tot slot laat Joop weten dat Santiago en hij veel gestudeerd hebben, en stukken hebben uitgekozen die ze gaan spelen. Het plan is vervolgens om hier een cd van uit te brengen. Joop Biegelaar: “Het is de bedoeling dat deze muziek echt de wereld over gaat en dat Santiago over de hele wereld muziek gaat maken.”

Janneke Timmermans