Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Motus Mori, een archief van de Tilburgse beweging

Een choreografie voor buikvet, een dans van navel en ribbenkast, de anatomie van een zucht. Maar hoe bewaar je beweging? In Motus Mori fungeren dansers als archief.
Foto: Hanneke Wetzer

TILBURG – Van zaterdag 17 oktober tot en met zondag 8 november is Motus Mori, het bewegingsmuseum van choreografe Katja Heitmann, te vinden in Tilburg. Vier weken lang verzamelen elf dansers de persoonlijke bewegingen van Tilburgers en ze tonen die dan in een tot museum omgebouwd Theater De Nieuwe Vorst.

Een choreografie voor buikvet, een dans van navel en ribbenkast, de anatomie van een zucht… Beweging gaat en vergaat. Maar hoe bewaar je beweging? In Motus Mori zijn dansers het archief. Vier weken lang verzamelen deze dansers dus persoonlijke bewegingen uit Tilburg en houden ze die vijf uur per dag in gang.

Deze tentoonstelling van choreografische portretten toont een indrukwekkend en aangrijpend beeld van de menselijkheid.

Doneer je beweging

Voor Museum Motus Mori is Katja op zoek naar de Tilburgse beweging. Wil je jouw beweging vereeuwigen? Je kunt je dan opgeven voor een ‘bewegingsinterview’ met één van de dansers van het museum. De danser maakt daarna een persoonlijk choreografisch portret dat onderdeel wordt van de tentoonstelling. De interviews starten op zaterdag 17 oktober en worden ook nog afgenomen zolang als de tentoonstelling duurt. Opgeven kan via: motusmori@katjaheitmann.com.

Katja Heitmann

Katja Heitmann (1987, Duitsland) opereert al met al op het snijvlak tussen dans en beeldende kunst, performance en installatie. In haar werk onderzoekt zij in de eerste plaats wat de mens beweegt in de huidige tijd. Het werk van Katja Heitmann bestaat uit nadrukkelijke esthetiek, in scherp contrast met de menselijke feilbaarheid.

Haar radicaal-minimalistische en hyper-vormgegeven beeldtaal confronteert de toeschouwer met een woeste zee aan inzichten.

In september dit jaar won Katja nog de Gieskes-Strijbis Podiumprijs.

Haar werk is een pleidooi voor het pure lichaam – NRC

Kees-Luc Simons