Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Pauline Oostenrijk en Enno Voorhorst ‘met oog voor detail en verzorgd’ in het Cenakel

Luister, december 2017: “Zowel hobo als hobo-d’amore mengen prachtig met de warme gitaarklanken van Voorhorst. Pauline Oostenrijk en Enno Voorhorst spelen met veel oog voor detail en uiterst verzorgd.”
Foto: Maurice Lammerts

TILBURG – Elke tweede zondag van de maand verzorgt Stichting Muziek Evenementen Tilburg een kamermuziekconcert in de voormalige kloosterkapel van het Cenakel. Op zondag 11 oktober valt de eer te beurt aan hoboïste Pauline Oostenrijk en gitarist Enno Voorhorst.

Zowel hobo als hobo-d’amore mengen prachtig met de warme gitaarklanken van Voorhorst. Pauline Oostenrijk en Enno Voorhorst spelen met veel oog voor detail en uiterst verzorgd. – Luister, december 2017

Hoboïste

Pauline Oostenrijk (1967) kreeg in 1999 al de Nederlandse Muziek Prijs. Dit is de hoogste staatsonderscheiding op het gebied van de klassieke muziek. Maar eerder sleepte ze op nationale en internationale concoursen ook de nodige prijzen in de wacht, waaronder de eerste prijs van het Fernand Gillet hoboconcours in Baltimore. Die prijs leverde haar in het bijzonder een recital in Carnegie Hall op. In 1986 was ze de Nederlandse ‘Young Musician of the Year’.

Ze studeerde hobo en piano aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam en voltooide later haar studie Nederlandse Taal en Letterkunde in Utrecht.

Van 1993 tot 2018 was Pauline als soliste verbonden aan het Residentie Orkest. Van haar activiteiten als musicus getuigen een groot aantal cd-opnames. Diverse componisten schreven werken voor haar, onder wie Louis Andriessen (‘To Pauline O’ voor hobo solo).

Pauline Oostenrijk is lid van het Orlando Quintet en het ensemble Tableaux Vivants. Ook musiceert ze vaak met het The Hague String Trio. Ze schrijft en componeert graag en is docent hobo aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Daarnaast geeft ze les aan Kunstencentrum De VAK in Delft.

Gitarist

Enno Voorhorst (1962) studeerde bij Hein Sanderink, Hubert Käppel (Musikhochschule Köln) en David Russell. In 1987 won hij in Duitsland de eerste prijs op het gitaarconcours in Hof, waarna nog een aantal prijzen volgde. Daaronder in 1992 de Nederlandse gitaarprijs in het Concertgebouw van Amsterdam en nog in datzelfde jaar de eerste prijs op het Seto-Ohashi concours in Japan.

Hij speelde tot nog toe in de grote zalen van Nederland en geeft concerten en masterclasses van Europa tot Azië en Amerika. Zijn eerste CD met werken van Agustín Barrios Mangoré (1994) bleek de start te zijn voor een internationale carrière. Rico Stover kent Barrios bij uitstek, en schreef: ”The CD Agustín Barrios Mangoré played by Enno Voorhorst is the best that I have heard thus far.”

In 2012 droeg Jorge Morel ‘Recuerdos del Camino’ op aan Enno met net zulk commentaar: ‘en tus manos, Dios pone el espíritu de Mangoré’ (God gaf je handen de geest van Mangoré). De CD ‘Bach-Pärt-des Prez’ (2015) bevat originele bewerkingen voor solo-gitaar.

Dit is een fabelachtige CD en een must voor iedere CD-verzameling – Classical Guitar Magazine.

Laatst kwam zijn nieuwste album nog uit met werken van Roland Dyens voor gitaar en orkest samen met The String Soloists. Hij is verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Zondag

Pauline Oostenrijk en Enno Voorhorst gaan het publiek verrassen met werken van onder anderen Villa-Lobos, Satie, Pauline Oostenrijk en Piazolla. Maar ook met bewerkingen van Franse chansons.

Het complete programma, en al de maatregelen die zijn getroffen, zijn te vinden op de site van het Cenakel.

Kees-Luc Simons