De film Bauhaus Spirit te zien op TIAFF Light

Op donderdag de 19e is de film Bauhaus Spirit – waarin jonge architecten, docenten, ontwerpers en sociologen stilstaan bij Bauhaus – te zien op het jaarlijkse festival TIAFF Light bij art-house Cinecitta. In deze editie viert TIAFF (Tilburg Architectuur Film Festival) het eeuwfeest van Bauhaus. Ook geeft architecte Aura Luz Melis er een lezing over het werk van haar bureau; in de eerste plaats over de textiele wanden in de LocHal.

Bauhaus

100 jaar geleden ontstond het radicale artistieke ideaal dat leidde tot de meest invloedrijke architectonische school van afgelopen eeuw. Het legde de basis voor de manier waarop we vandaag de dag leven. De film Bauhaus Spirit, die deel uitmaakt van een crossmedia-project, laat de spannende geschiedenis zien. Ook onderzoeken de makers van de film wat de betekenis van de legendarische school is voor de huidige ontwikkelingen. Hoe moeten we leven en waar gaan we heen? De school is van invloed geweest op veel disciplines in de kunst. Dit maakt de film naast liefhebbers van bouwkunst ook aantrekkelijk voor die van kunst en vormgeving in het algemeen.

De film Bauhaus Spirit te zien op TIAFF Light - poster TIAFF Light

Architect

In aansluiting op het gereedkomen van de mobiele textiele wanden in de LocHal geeft architecte Aura Luz Melis een lezing. Dat doet zij al voor de vertoning van de film. Want haar bureau heeft deze wanden ten slotte in het bijzonder apart ontworpen voor de LocHal. De Venezolaanse werkt als partner bij dat bureau. Zij heeft dan ook brede ervaring op het gebied van het ontwerpen van producten, bouwkunst en landschapsarchitectuur.

Na de film en lezing maakt het festival het thema van TIAFF 2020 bekend.

Kijk op de sites van Cinecitta en TIAFF voor meer over deze Film en Lezing.

 

Het TextielMuseum besteedt nu aandacht aan de invloed die Bauhaus heeft gehad op de textielvormgeving in ons land. Dat doet het museum dus met een tentoonstelling.

Kees-Luc Simons