Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Week van de Alfabetisering: de strijd tegen laaggeletterdheid

Volop leerzame activiteiten in en rondom Taalhuizen

Op 8 september is het Wereld Alfabetiseringsdag. Dan start Stichting Lezen en Schrijven, in de strijd tegen laaggeletterdheid, weer de Week van de Alfabetisering. De week loopt van 9 tot en met 15 september. Ook het Taalnetwerk Midden-Brabant haakt hierop in. In heel de regio vinden er in de maand september dus in en rondom de Taalhuizen allerlei activiteiten plaats. Dat zijn al met al activiteiten in het kader van taal, rekenen en computers. Van een workshop laaggeletterdheid herkennen tot complimentenvissers op de markt in Goirle; er is voor iedereen iets te doen.

Wat is laaggeletterdheid?

In onze regio is naar schatting ongeveer 1 op de 10 mensen tussen de 15 en 65 jaar laaggeletterd. Hij of zij kan dan ook onvoldoende lezen en schrijven om goed mee te doen in de samenleving. Mensen die laaggeletterd zijn, vinden moeilijker een baan en voelen zich vaak minder gezond. Zij hebben bijvoorbeeld moeite met het begrijpen van de bijsluiter van medicijnen. Of van een recept op een verpakking tijdens het koken. Maar ook van brieven van instanties of instructies op het werk. Daarom zet Taalnetwerk zich sinds 2015 met partners in om laaggeletterdheid aan te pakken en te bestrijden. Het netwerk is een samenwerking tussen Bibliotheek Midden-Brabant, en ROC | School voor educatie en inburgering. Maar ook MST | Mensen in beeld houden, ContourdeTwern en Stichting Lezen en Schrijven werken erin mee.

Activiteiten voor jong en oud

Het Taalnetwerk organiseert activiteiten in het kader van taal, rekenen en computers tijdens de Week van de Alfabetisering. Want deze dragen stuk voor stuk toch bij aan een meer geletterd Midden-Brabant. Zo heeft Uitgeverij Zwijsen een interne taalspeurtocht door het centrum van onze stad op touw gezet op maandag 9 september. Ook gaan zogenoemde complimentenvissers het gesprek over laaggeletterdheid aan op de weekmarkten van Goirle en Oisterwijk. Daarnaast opent in de Cammeleur (Dongen) op maandag 9 september het Taalhuis met een letterlunch. De activiteiten zijn gratis en zijn georganiseerd voor jong en oud, laaggeletterd en geletterd. Een overzicht van alle activiteiten is ook te vinden op de site van de Week van de Alfabetisering.

Over het Taalnetwerk Midden-Brabant

Het Taalnetwerk Midden-Brabant is actief in onze regio en werkt samen in en met elf gemeenten. Dat zijn gemeenten als Tilburg, Goirle, Oisterwijk, Dongen, Hilvarenbeek, Loon op Zand, en Waalwijk. De afgelopen jaren heeft het netwerk meerdere Taalhuizen geopend. Mensen kunnen daar terecht voor persoonlijke begeleiding, informatie en cursussen in het kader van taal, rekenen en computers. Meer informatie over het netwerk en de Taalhuizen is te vinden op hun nieuwe site.

Kees-Luc Simons