MiXMONK voortgekomen uit liefde voor erfgoed van een jazzlegende

Het Belgisch/Amerikaanse trio MiXMONK stond al eerder in muziekpodium Paradox Tilburg en toen wisten de mannen de zaal in extase te brengen. Dus komen ze 4 februari nog eens terug.

De mannen van het Belgisch/Amerikaanse trio MiXMONK stonden in 2017 en 2019 al eerder in Paradox. Beide keren wisten zij de zaal in extase te brengen. Dat lijkt nu dus naar meer te smaken. Op vrijdag 4 februari komen ze daarom nog eens terug.

MiXMONK, bestaande uit drummer Joey Baron (1955), saxofonist Robin Verheyen (1983) en pianist Bram De Looze (1991), verkent enthousiast het oeuvre van pianist en componist Thelonious Monk. Dat doet het trio op zijn aparte manier, in een ‘MiX’ met eigen composities.

Het betonen van eer aan een icoon van de jazz kan soms verraderlijk zijn. Als het dan ook nog gaat om de excentrieke Thelonious Monk dreigen er nog meer valkuilen en voor je het weet verval je in het imiteren van zo’n icoon. MiXMONK heeft gelukkig geen last van die valkuil. Met hun Monk-programma deden de mannen al jaren ervaring op tijdens Europese tournees, festivals en radio-optredens.

De aanwezigheid van Joey Baron is op zich al indrukwekkend te noemen; hij heeft immers door de jaren heen gewerkt met jazzgrootheden als John Zorn en Bill Frisell. Maar ook Verheyen en De Looze hebben zich de laatste jaren opgewerkt tot twee van de meest vooraanstaande figuren van de hedendaagse Belgische jazz. Robin Verheyen woont ook al jaren in New York waar hij speelt met kanjers als Marc Copland, Drew Gress en Billy Hart. In de tussentijd gaat hij ook geregeld terug naar België voor optredens met onder andere Tom Barmans TaxiWars.

MiXMONK is een mooi, gevarieerd album met de nodige ruimte voor verschillende stemmingen en geluiden, van melancholisch tot vrolijk. De manier waarop deze muzikanten spelen is buitengewoon en samen zijn ze onoverwinnelijk. – writteninmusic.com

Hun werk kenmerkt zich, althans op deze cd, als een combinatie van robuuste akkoorden waarin de instrumenten elkaar wat hoekig partij geven met lyrische, bedachtzame passages. Contrastwerking is voortdurend aanwezig. Dat houdt je scherp als luisteraar. – jazznu.com

Robin Verheyen sax, Bram De Looze piano, Joey Baron slagwerk

Kees-Luc Simons