Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Bill Frisell Trio tovert een glimlach in zijn weemoedige songs

De Amerikaanse gitarist Bill Frisell (US) komt naar Paradox met zijn trio dat ook bestaat uit bassist Thomas Morgan en drummer Rudy Royston.
Foto: Monica Frisell

Niemand minder dan Bill Frisell (US) komt zaterdag 9 oktober optreden bij Paradox met zijn trio dat ook bestaat uit bassist Thomas Morgan en drummer Rudy Royston. Samen namen ze het album Valentine op dat in 2020 verscheen. Zoals op veel van zijn nieuwste platen combineert de gitarist americana, country en pop met sfeervolle improvisaties.

De Amerikaan werkte samen met de meest uiteenlopende artiesten. Zo maakte hij deel uit van de band John Zorns Naked City, en kruiste hij daarnaast de muzikale degens met nog meer vakbroeders en -zusters. Denk daarbij aan mensen als Jan Garbarek, Charles Lloyd, Rickie Lee Jones, Brian Eno, Paul Motian en Elvis Costello. Bill Frisell wordt samen met Pat Metheny en John Scofield gerekend tot de drie grote jazzgitaristen van de afgelopen decennia.

Frisell is misschien wel de meest gewaardeerde jazzgitarist van de laatste decennia dankzij de altijd aanwezige glimlach in zijn weemoedige muziek. Hij heeft niet veel met eindeloze solojazz, maar richt zich op intens samenspel rond mooie thema’s. – de Volkskrant

Bezetting
Bill Frisell (gitaar), Thomas Morgan (bas), Rudy Royston (drums)

Kees-Luc Simons