Minoux en Eelco Smits zijn niet de vaders van Jimmy Parker

In de voorstelling ‘Niet de vaders van Jimmy Parker’ botsen de levens van Minoux en Eelco Smits op een creatieve manier aan de vooravond van de geboorte van hun zoon.
Minoux (Minou Bosua) en Eelco Smits | Foto: Karin Jonkers

TILBURG – Minou Bosua neemt samen met acteur Eelco Smits de rol van de vader in hun gezin onder de loep. Samen krijgen zij een zoon. Woensdag de 30e is dit alles te zien in de studio van Theaters Tilburg.

Op het toneel staat in de eerste plaats centraal hoe de levens van Minoux en Eelco Smits botsen. Eelco is de biologische vader, maar hij voedt het kind niet op. Minoux is niet de biologische moeder, maar ze is wel de (op)voeder van hun zoon. Samen vormen ze op dit moment een samengesteld gezin. In Niet de vaders van Jimmy Parker bevragen ze met humor en soms ook op verlegen wijze wat ‘vaderschap’ dan eigenlijk is of zou kunnen zijn. Dat doen ze terwijl de traditionele rollen en patronen met hartstocht worden doorgespit en omgewoeld. Welke familie zijn ze aan het worden en wat nemen ze mee van hun eigen opvoeding?

Minoux en Eelco Smits ontmoetten elkaar in het bijzonder nog niet eerder dan aan de vooravond van de geboorte van hun zoon.

‘Wat wil je hem eigenlijk meegeven?’, vraagt de ene niet-de-vader aan de andere. ‘Hem’ is de zoon van wie ze beiden ‘niet de vader’ zijn, maar die ze wel samen de wereld in gewenst hebben. Theatermaker Minou Bosua en acteur Eelco Smits gaan dit fundamentele opvoedingsvraagstuk aan in het liefdevolle Niet de vaders. – theaterkrant.nl

Minou(x) maakte eens deel uit van het cabaretduo Bloeiende Maagden, en Eelco van Internationaal Theater Amsterdam.

Speciaal voor deze avond is een Brabants homomannenkoor opgericht. Dit bestaat uit Peter Jacobs, Tijn de Jong, Joris Elsendoorn, Jeroen van Lente, Gerrit Baggermans, Robert van Rossum, Ton Diteweg, Frank van Oirschot, Menno van Es, Frank van Emmerink, Camiel Schols, Mario Laheij en Michiel Borgman. Samen zingen ze troostrijke levensliederen voor de nieuwe en oude vaders en moeders. Ofwel de voeders.

Kees-Luc Simons