Maria Mendes en Vincent Houdijk: concert met publiek en livestream

Paradox: “Kristalhelder, sierlijk, lyrisch en veelzijdig zijn omschrijvingen van de Portugese Maria Mendes.” En Vincent Houdijk werd in 2016 tot 'Meest veelbelovende Jazztalent van Nederland' uitgeroepen.
Foto: Paradox

TILBURG – In juni zijn de deuren van Paradox weer open. Op 19 juni is er, voor de derde keer op vrijdag, eindelijk weer livemuziek te horen voor publiek: van Maria Mendes en Vincent Houdijk. Omdat er wegens corona dan maar een beperkt aantal mensen in levenden lijve bij kan zijn, is het concert ook live te volgen via een stream.

Maria Mendes & Vincent Houdijk

Zangeres Maria Mendes werkt sinds kort samen met vibrafonist Vincent Houdijk. Paradox ziet het echt als een gouden greep: “De fluwelen stem van Maria past prachtig bij het geluid van de vibrafoon. Een verrassende combinatie vol speelplezier, waar hun muzikale roots als jazz, klassiek en fado in te horen zijn.”

Het podium gaat dan verder: “Kristalhelder, sierlijk, lyrisch en veelzijdig zijn omschrijvingen van de Portugese Maria Mendes. Als je haar ‘fadozangers’ noemt doe je haar toch wel tekort. Want al komen haar invloeden uit klassieke muziek, jazz, fado en latin, zij is ten slotte in de eerste plaats jazzzangeres. In hart en nieren.”

Vibrafonist Vincent Houdijk werd in 2016 tot ‘Meest veelbelovend Jazztalent van Nederland’ uitgeroepen. Deze prijs leverde de musicus en bandleider toen een tournee door heel het land op. Met zijn band VinnieVibes speelde hij hier dan ook al op alle belangrijke jazzpodia en festivals.

Maar ook als componist laat Houdijk zich alom inspireren: van pop tot minimal music en van jazz tot wereldmuziek. “Zo slaagt hij erin om een persoonlijk, muzikaal en hip verhaal te creëren, met een goed gevoel voor harmonie, melodie en swing”, geeft het podium tot slot nog aan. Hij werkte tot nu toe onder meer samen met Sean Jones, Eric Vloeimans, Remy van Kesteren, en Wouter Hamel. En niet in de laatste plaats ook met het Residentie Orkest en het Metropole Orkest.

Meer over dit derde concert na de befaamde 1½ Meter Sessies is ook te vinden op de site van Paradox.

Kees-Luc Simons