Het Cenakel al in betoverende sfeer gehuld in aanloop naar Kerst

Ook dit seizoen heeft Het Cenakel i.s.m. S.M.E.T. weer vier bijzondere recitals met een meesterpianist in de oude kapel van het Cenakel op het programma staan, en op 15 december is dat met Séverin von Eckardstein. Al met al dus op vier zondagen met aansluitend een borrel in gezelschap van de betoverende pianist.

Séverin von Eckardstein

Séverin von Eckardstein behoort tot de belangrijkste Duitse pianisten van zijn generatie en is op veel grote podia in de wereld te gast. Daar is hij dan zowel als solist bij belangrijke orkesten zoals het Concertgebouworkest als met solorecitals. Hij was als gastsolist te horen met dirigenten als Valery Gergiev en Philip Herreweghe. Maar ook met Jaap van Zweden bij het Dallas Symphony Orchestra.

Naast de vele optredens heeft Von Eckardstein ook een groot aantal internationale prijzen op zijn naam staan. Waaronder de ARD-Competition in München (1999), ’Leeds International Piano Competition’ (2000), en de ‘José Iturbi’ in Valencia (2002). En niet in de laatste plaats de ‘Grand Prix International Reine Elisabeth’ in Brussel (2003).

Von Eckardstein studeerde met lof af aan de Universiteit der Kunsten in Berlijn. Daarna ontwikkelde hij zich verder aan de internationale Piano Academia in Italië. En hij nam ook privélessen bij meesters zoals Karl Ulrich Schnabel, Alicia de Larrocha, Leon Fleisher en Menahem Pressler. Zijn repertoire is breed en omvat de barok, de laatromantiek, maar ook muziek van de 21e eeuw.

In 2018 speelde hij op het Klavier Festival Ruhr en debuteerde hij met twee programma’s in het Thompson Art Center in New York. Ook speelt hij vaak en graag kamermuziek. Samen met violiste Franziska Hölscher stichtte hij de serie “Klangbrücken” in het Konzerthaus Berlin. Zijn cd met werken van Schubert, Skriabin, Medtner, Wagner en Schumann is lovend ontvangen en krijgt veel belangstelling. In 2018 verscheen een nieuwe cd met werken van Debussy en Dupont.

Séverin speelt op 15 december in Het Cenakel werk van Schumann, Prokofiev, Dupont en Beethoven.

Kees-Luc Simons