Sabine Molenaar brengt aannames en strijdigheden aan het licht in Transmute

Samen met haar vier wonderlijke performers van DansBrabant brengt choreografe Sabine Molenaar aannames en strijdigheden aan het licht binnen de werkelijkheid zoals wij die ervaren. Tijdens de première van haar voorstelling Transmute op 12 december pelt ze er de lagen van af en toont ze die daar aan het publiek. En zij voegt daar ook het heelal van haar dromen als extra waarheid aan toe. Tijd, ruimte en rol lijken dan tegen elkaar in te wisselen te zijn. Terwijl tussen droom en drijfzand zelfs authenticiteit fluïde blijkt te zijn.

In onrustige tijden stelt het ons gerust om te kunnen zeggen dat we stevige grond onder onze voeten hebben. Want als iemand de grond onder je voeten vandaan slaat, wankelt toch je zelfbeeld. In Transmute wordt dan ook bekende bodem opeens drijfzand en zakken we langzaam weg in een onbekende wereld.

Is een mens wel een authentiek wezen? En ben je werkelijk steeds vrij om je eigen keuzes te maken? Of bepalen toch in de eerste plaats omgeving, tijd en ruimte wie je bent? Of wat je kiest? Ben jij dus wel echt jij? Of ben je onderhevig aan de dromen van anderen?

Donderdag 12 december is de voorstelling Transmute om 20:30 uur te zien in Theater De Nieuwe Vorst.

Kees-Luc Simons