Martin Luther King van Urban Myth: inspirerend verhaal voor jong en oud

Theatergezelschap Urban Myth brengt in de voorstelling Martin Luther King (posterbeeld) een prachtig verhaal over hoop, vertrouwen en lef tot leven.
© Kamerich & Budwilowtiz

Het verhaal van Martin Luther King, die zijn legendarische speech “I have a dream” gaf, is nog steeds actueel en relevant. Theatergezelschap Urban Myth brengt daarom de muzikale voorstelling Martin Luther King (8+) opnieuw naar het podium om een nieuwe generatie te inspireren om te blijven dromen en te streven naar gelijke rechten. Op maandagmiddag 10 april, Tweede Paasdag, is de voorstelling te zien in Schouwburg Concertzaal Tilburg.

Deze maand is het 55 jaar na de moord op King en dit jaar 160 jaar na de echte afschaffing van de slavernij in het Koninkrijk der Nederlanden. Ter ere daarvan geeft theatergezelschap Urban Myth het indrukwekkende verhaal over de droom van Martin Luther King (1929 – 1968) nu opnieuw een podium. Met een mix van theater, zang en livemuziek neemt het gezelschap het publiek mee in Kings verhaal.

Licht

We gaan terug naar 1937, de tijd dat de jonge Martin Luther King onbezorgd met z’n vriendjes uit de buurt speelde en kleur voor hem er nog niet toe deed. Totdat hij naar school gaat. Martin mag niet naar de school waar zijn vriendjes heen gaan, want hij is niet wit. Hij moet naar een school voor alleen zwarte kinderen.

Een gevoel van onrechtvaardigheid komt bovendrijven en wakkert een vlam aan die niet meer dooft. Dat de verschillen verdwijnen. Dat op één dag iedereen in harmonie met elkaar kan samenleven. Hoever is Martin bereid te gaan om z’n droom waar te maken?

Scène uit voorstelling Martin Luther King. Linksvoor Jose Montoya, rechtsvoor Gianni Noten ©Jean van Lingen

Een gezamenlijke strijd anno 2023

Krantenkoppen laten zien dat gelijke rechten maar al te vaak nog niet hebben geleid tot gelijke behandeling. De voorstelling Martin Luther King van Urban Myth vertelt daarom niet alleen het verhaal van King, maar ook dat van jonge mensen die zich vandaag de dag inzetten voor dezelfde idealen. Want z’n boodschap van liefde en verbroedering spreekt ook de jongere generatie aan.

Wat deze productie echt bijzonder maakt, is dat regisseur Jörgen Tjon A Fong een confronterend staaltje terloopse rassenscheiding toont – de Volkskrant
© Kamerich & Budwilowtiz

Lees ook:
Urban Myth – ‘The Last Poets’ strijden voor gelijke rechten

Kees-Luc Simons