Urban Myth – ‘The Last Poets’ strijden voor gelijke rechten

The Last poets voeren strijd voor gelijke rechten - foto van de cast
Foto: Anne van Zantwijk

TILBURG – Een muzikale ervaring in het theater over revolutie, rap en het vinden van ‘je ware zelf’ via woord en muziek. Over de kracht van kunst. En over The Last Poets: een groep van drie zwarte mannen die eind jaren zestig in Amerika strijd gaan voeren voor gelijke rechten van Afro-Amerikanen.

Met hun woord als wapen voeren ze er daarom ook strijd tegen een zelfbeeld. Want dat beeld blijkt toch al generaties lang te bestaan. Terwijl ze zo, zo blijkt, ook de hype starten van de hiphop van vandaag de dag. Urban Myth onderzoekt nu wat vijftig jaar hiphop tot nog toe opleverde. Niet alleen daar in Amerika, maar ook hier in het land. Op donderdag 5 maart is dit alles dus mee te maken in de schouwburg van Theaters Tilburg.

Met De Laatste Dichters brengen regisseur Jörgen Tjon A Fong en de cast geen biografie. Ze werpen echter wel een kritische blik. Zowel op het verleden, op het heden, als op zichzelf. Daar blijft niemand bij gespaard. Persoonlijk, scherp, spannend en actueel. Met in de cast Birgit Schuurman, Cees Geel, Tarikh Jansen en Uriah Havertong. Geïnspireerd door het werk en de levens van The Last Poets brengt de cast ook nieuwe poëzie en songs.

Kees-Luc Simons