Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Maria en Nathalia Milstein: ‘witte raaf’ heeft zus als onovertroffen duopartner

De zussen Maria Milstein (1985) en Nathalia Milstein (1995) groeiden op in een familie van musici en begonnen samen te spelen zodra hun leeftijdsverschil -10 jaar- hen dat toestond.
Maria (links) en Nathalia Milstein | Foto: Marco Borggreve

TILBURG – Elke tweede zondag van de maand presenteert SMET een concert in de vroegere kloosterkapel van het Cenakel. Dit seizoen kunnen liefhebbers er geheel coronaproof en veilig van genieten. Op 8 november valt de eer te beurt aan Maria en Nathalia Milstein. Zij geven daar op die dag twee concerten.

Jeugd

De zussen Maria (1985, Moskou) en Nathalia (1995, Lyon) Milstein groeiden op in een familie van musici en begonnen samen te spelen zodra hun verschil in leeftijd hen dat toestond. Dat verschil is dus tien jaar. Ze hebben beroemde leraren gehad zoals Ilya Grubert, David Takeno en Augustin Dumay die Maria de fijne kneepjes bijbrachten. En Nathalia kreeg les van Sergei Milstein, Nelson Goerner en Andrass Schiff.

Viool

Maria Milstein maakt al snel naam in Nederland en daarbuiten. Ze wint ook prijzen op diverse internationale concoursen en kreeg de Borletti-Buitoni Fellowship in 2016 en in 2018 de Nederlandse Muziekprijs. Dat is, als je het hebt over klassieke muziek, toch maar even de hoogste onderscheiding die een musicus in ons land in de wacht kan slepen. De Volkskrant noemde Maria ‘een witte raaf in violistenland’. De krant noemde in het bijzonder haar toon ‘die klinkt naar weemoed’ ook in één adem met de jonge Yehudi Menuhin. De violiste van het vermaarde Van Baerle Trio vindt in haar zus Nathalia de ideale duopartner.

Piano

Nathalia Milstein won de Dublin International Piano Competition in 2015 en de Young Soloist Prize van de Médias Francophones Publics in 2017. Ze treedt op in grote zalen in Europa en in de VS, zoals Wigmore Hall, Pierre Boulezzaal in Berlijn en Carnegie Hall New York. Maar ze verschijnt ook op festivals als La Roqoue d’Anthéron en Radio France Festival.

Duo

In 2017 bracht het duo hun eerste cd La Sonate de Vinteuil uit. De cd werd door de pers in binnen- en buitenland goed ontvangen en door de Volkskrant uitgeroepen tot de beste cd van 2017. Het tweede album van de twee Ravel Voyageur, uitgebracht in 2019, kreeg erkenning in binnen- en buitenland. Het is dan ook bekroond met de Diapason d’Or. Het duo treedt vaak op in Europa in zalen als het Concertgebouw en het Muziekgebouw in Amsterdam. Verder in BOZAR in Brussel, de Singel in Antwerpen en Diligentia in Den Haag. Maar ook in de Philharmonie te Essen en het Teatro Ristori in Verona. Daarnaast stonden ze op festivals als La Roque d’Anthéron en La Folle Journée.

In het Cenakel speelt het duo Maria en Nathalia Milstein werken van Grieg, Saint-Saëns en Schubert.

Entree

Op de site van het Cenakel is meer te vinden, zoals het hele programma van dit seizoen en al de maatregelen rondom corona.

Kees-Luc Simons