Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

La despedida brengt live ode aan liefde, leven en dood

La despedida (scènefoto) is in de kern een zoektocht naar het verhaal en de kracht achter afscheid nemen en verdriet verwerken. De voorstelling is ook te zien in het Tilburgse theater De Nieuwe Vorst.
© Judith Zwikker

De indrukwekkende voorstelling ‘la despedida’ is een zoektocht naar de basis, het verhaal en de kracht die schuilgaan achter afscheid nemen en verdriet verwerken. Dit poëtische ‘dansconcert’, waarin innerlijke emoties heftig huishouden en de liefde zegeviert, is donderdag 16 maart te zien in De Nieuwe Vorst.

Maakster Patricia van Deutekom laat zich inspireren door troostrijke muziek van Johann Sebastian Bach en brengt een hedendaags afscheid met stevige autobiografische inslag op het toneel. La despedida betekent letterlijk ‘het moment van afscheid nemen’ en gaat over situaties waarin afscheid nemen een rol speelt. Dit kan gaan over een levensfase die plots verandert, maar ook over het verlies van dierbaren of het loslaten van verlangens, verwachtingen en dromen.

Hoewel het karakter van de voorstelling explosief is, geeft deze een realistische weergave van kwetsbaarheid die komt kijken bij stukje bij beetje afscheid nemen. De voorstelling behandelt het eindige en oneindige. Winnen en verliezen, redden en ontredderd zijn, dragen en gedragen worden. En de kracht van de geest die het overneemt als het lichaam het opgeeft. Licht, liefde en loslaten. Een nieuw begin.

La despedida is de tweede voorstelling van het nieuwe gezelschap LAVA Collective die start vanuit het hoofd en hart van Van Deutekom. De voorstelling bevat spannende, nieuwe elementen in combinatie met het verleden.

Vier danseressen dragen bij aanvang zwarte mantels, de last van verdriet, terwijl ze naar het zich laat aanzien gevangen zitten in een vierkant hekwerk: een lichtbeeld dat de sfeer benadrukt.

De betekenis van de titel, ‘het moment van afscheid nemen’, verwijst onder andere naar het partnerschap van Van Deutekom met wijlen Jens van Daele.

© Judith Zwikker
© Judith Zwikker

Lees ook onze tip over de Tilburgse première van de dramatische film Naar Huis in 2019, waar Patricia van Deutekom als maakster te gast was.

Kees-Luc Simons