Jadaïsme: een harde maar aanlokkelijke wereld om ons zorgen over te maken?

De voorstelling Jadaïsme (beeld ter illustratie) van kunststudent Simon Speelman gaat over het bedrukkende heden en de onzekere toekomst van drugscriminaliteit in Brabant.

Simon Speelman raakte gefascineerd door het criminele heden en verleden van Brabant. Hij wist er als kunststudent nog erg weinig over, dus deed hij onderzoek en maakte hij er een solovoorstelling over. Simon speelt de voorstelling, genaamd Jadaïsme, zelf en na afloop volgt een talkshow met gasten die hun licht laten schijnen over het onderwerp.

Van de Bokkenrijders tot de Kempenbende, van politici intimideren tot liquidatie en van criminele families tot een drugsindustrie met een jaarlijkse omzet van pak ’m beet 19 miljard. Als je het hebt over criminaliteit, hoe komt het dan dat Brabant zo’n slechte reputatie heeft en heeft gekend? Simon Speelman zocht het voor je uit en vertelt erover in zijn project Jadaïsme.

Hoe kan het dat 85% van alle xtc wereldwijd uit ons eigen Brabant komt en waar gaat al het geld dat ermee gemoeid is heen? Wat kunnen we doen om dit tegen te gaan? Moeten we ons zorgen maken? Welke diep gewortelde sociaal-maatschappelijke problemen voeden deze criminele ‘broeikas’ en zorgen er ook voor dat een deel van de samenleving gevangen zit in een constante cirkel van misbruik maken en misbruikt worden? Dit zijn slechts enkele van de vragen die vanavond aan bod komen.

Het thema criminaliteit in Jadaïsme roept nog meer indringende vragen op, zoals: wat zegt ons gedrag over wie we zijn, of zijn onze daden juist een afspiegeling van onze omgeving? Wat maakt een mens goed of slecht en verdient iedereen zonder meer empathie?

Het avondvullende programma is georganiseerd samen met community T*Agency. Woensdag 10 mei live in de studio van Schouwburg Concertzaal Tilburg.

Lees ook:
Tilburg sluit meeste drugspanden in Brabant, bijna 300 stuks in vijf jaar

Kees-Luc Simons