Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Twee wijken in Tilburg krijgen vanaf deze zomer een wijkrechter

Foto: Omroep Brabant

Tilburg Noord en Tilburg West krijgen vanaf deze zomer een wijkrechtbank. De rechter behandelt hier kleinere rechtszaken van bewoners uit de wijk. Het doel hiervan is het oplossen van de achterliggende problemen. Daardoor hoeven mensen niet meer naar de rechtbank in Breda.

Niet iedere zaak is geschikt voor de wijkrechtbank. Uiteindelijk bepaalt de officier van justitie of een zaak er geschikt voor is. Er worden alleen eenvoudige, kleinere rechtszaken behandeld. Daarbij moet je denken aan bijvoorbeeld schoolverzuim, schulden of problemen tussen (ex) partners.

Verschillend
Een wijkrechter is niet hetzelfde als een normale rechter. Ze zijn op verschillende vlakken anders. De straf die iemand van de wijkrechter krijgt, moet direct bijdragen aan de oplossing van het probleem. Ook voert een wijkrechter vooraf gesprekken met inwoners om te voorkomen dat het tot een rechtszaak komt.

Een ander verschil tussen de wijkrechter en ‘normale’ rechter is dat er één persoon is die alle zaken van een ‘verdachte’ behandeld. Normaal gesproken doen verschillende rechters dit. Omdat de wijkrechter inzicht heeft in alle problemen van een persoon, is de weg naar de oplossing korter.

Op 15, 16 en 23 mei kunnen inwoners van Tilburg Noord meepraten over de Wijkrechtspraak in wijkcentrum de Ypelaer.

Pieter Soethout