Festival Circolo: The Alternative in 013 en Koepelhal is theatercircus van nu

Van 19 tot en met 24 oktober vindt Festival Circolo: The Alternative plaats. Niet in het Leijpark maar in Poppodium 013 en de Koepelhal, en met een focus op een nieuwe generatie circusmakers.
Foto: Niki van Rooy

TILBURG – Na het besluit om Festival Circolo dit jaar af te gelasten, is de festivalorganisatie direct aan de slag gegaan om na te denken over ‘The Alternative’. Circusmakers kunnen immers niet rustig op hun handen blijven zitten. Die willen en moeten spelen, en dat is de reden waarom de festivalorganisatie hen die kans en dat podium wil geven.

Van 19 tot en met 24 oktober vindt ‘Festival Circolo: The Alternative’ plaats. Niet in het Leijpark maar in Poppodium 013 en in de Koepelhal, en met een focus op een nieuwe generatie circusmakers. Circusartiesten van wie de meesten in Nederland gevestigd zijn of nog worden opgeleid aan de circus- of dansacademies. Het gaat veelal om premières of om voorstellingen die nog in ontwikkeling zijn.

Surface

Circolo is erg blij dat de wereldpremière van Surface door Familiar Faces toch nog door kan gaan. Dat lukt omdat Poppodium 013 direct mee wou werken om de voorstelling daar onderdak te bieden. Want het podium is in bezit van een ontheffing voor de zaalcapaciteit. Daarom lukt het dus nu om zo’n 200 bezoekers de voorstellingen bij te laten wonen. Surface is te zien op 19, 20 en 21 oktober.

Een circustent van steen

De Koepelhal vormt vijf dagen lang de circustent voor veel korte voorstellingen van nieuwe circusmakers. Zo brengen Marta & Kim er hun première van Fase. Dit is een acrobatische voorstelling die zich door het publiek beweegt. En Piet van Dijcke & Peter van der Heijden spelen er in de première van On/Off met straps en het aan krijgen van een peertje. Vier nieuwe circusmakers die dit jaar afstudeerden aan de Circusopleiding ACaPA kregen van de Keep an Eye Foundation een beurs om hun eerste professionele productie op te starten. Ook zij staan op het programma.

In totaal presenteert ‘Festival Circolo: The Alternative’ elf voorstellingen, waarvan vier (wereld)premières.

Festival Circolo probeert later dit jaar nog een aantal van de oorspronkelijk geprogrammeerde internationale producties naar Tilburg te halen voor ‘Festival Circolo: The Alternative 2’.

Kees-Luc Simons