Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Festival Circolo met ‘vrees’ voor ‘De Gevaarlijke Terugkeer’ naar Leijpark

Tien dagen, vier extra grote circustenten, meer dan twintig voorstellingen, diverse attracties, kampvuurtjes en horeca. Tijdens Festival Circolo is het goed vertoeven in het Leijpark met allerlei circusacts.
Foto: Festival Circolo / La Contrebande

TILBURG – Lang hing het wel of niet door kunnen gaan van Festival Circolo aan een zijden draadje. Maar inmiddels is het grootste circusfestival van het land officieel klaar om een nieuwe editie aan te kondigen. Festival Circolo laat weten als landelijk één van de eerste festivals in de open lucht haar weide te openen voor bezoekers. Want het strijkt neer in het Leijpark voor tien dagen aan modern theatercircus. Dit start dan op vrijdag 16 oktober en loopt tot en met zondag 25 oktober.

Tien dagen, vier extra grote tenten, meer dan twintig voorstellingen, diverse attracties, kampvuurtjes en horeca. Tijdens Festival Circolo is het op die dagen goed toeven in het Leijpark met allerlei circusacts uit binnen- en buitenland.

Festival Circolo is een van de eerste evenementen van deze omvang dat door kan gaan sinds de lockdown. Bijzondere tijden vragen om bijzondere voorbereidingen. Circolo volgt de richtlijnen van het RIVM strikt op. Simpel gezegd worden de voorstellingen op het festival in extra grote tenten voor een kleiner publiek dan normaal gespeeld.

Circus en gevaar

Er loopt dit jaar een rode draad door het programma van Circolo. Het thema is gevaar. Daar wordt niet mee gedoeld op gevaar voor de gezondheid maar gewoon op ouderwets stuntgevaar. Circus en gevaar gaan namelijk hand in hand. Want artiesten van het circus zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich uit te dagen. Maar waar ligt de grens van het gevaar? Breng je als artiest je leven in gevaar voor de sensatie van het publiek? Het programma weerspiegelt de worsteling van artiesten met dit thema. Van gevaarlijk grappig tot gevaarlijk sensationeel. Het festival heeft dit jaar al met al een programma vol acts met spectaculaire trucs, diepzinnig theater en spitsvondige humor. 

Circolo laat weten dat de volgende acts op het programma staan:

La Contrebande / Willy Wolf

Het Franse collectief La Contrebande laat zich in de eerste plaats inspireren door het levensverhaal van stuntman en circusartiest Willy Wolf. Het resultaat? Een show met een levendig gevoel voor humor, duizelingwekkende trucs en vliegende motoren. 

Rémi Luchez / L’Homme Canon

Hoe krankzinniger en lastiger de uitdaging, hoe interessanter. Althans, wel als je het de acrobatische komiek (of komische acrobaat?) Rémi Luchez uit Frankrijk vraagt. Lopen op het dunst mogelijk koord of een stapel stenen op het hoofd balanceren? Luchez test daarmee de grenzen van zijn kunnen. In L’Homme Canon lanceert de daredevil zich in vogelvlucht langs hoogtevrees, nuchter dronkenschap en ingehouden plezier. Zijn lichaam is zijn wapen, zijn evenwicht het doelwit en jij – als publiek – degene die de adem inhoudt.

Familiar Faces / Surface

Dit acrobatisch kwartet, alle vier opgeleid aan de Fontys Academy for Circus and Performance Art in Tilburg, keert terug naar Festival Circolo met een gloednieuwe voorstelling. In Surface, letterlijk vertaald ‘oppervlakte’, speelt de ondergrond een hoofdrol. Water sijpelt over het podium, soms voorzichtig dan weer roekeloos springt het viertal om met deze bron. Het water zet de groep in beweging. Terwijl hun houvast verdwijnt. Maar waar ligt de balans tussen controle en roekeloosheid? In deze première gaan ze op zoek naar de grenzen van het onmogelijke in een heerlijk originele voorstelling. De act komt voort uit Circusnext, het Europese project voor nieuw circustalent.

Lucho Smit / L’âne & La Carotte

Lucho Smit beschouwt in zijn voorstelling L’âne & La Carotte (De Ezel en de Wortel) de kunsten van de artiest als pogingen om beperkingen te omzeilen of grenzen te verleggen. Hij probeert niet zozeer de natuurkundige wetten te beheersen, maar hij gaat de uitdaging aan om die grenzen op te zoeken en te verleggen. Want de artiest van het circus moet altijd hoger en sneller. Lucho zwaait in de trapeze, vliegt door de lucht en balanceert over koorden in een poging de lat hoger te leggen. Een onmogelijke missie, of toch niet? 

Programma

Meer over de acts is te vinden op de site van het festival. Circolo maakt deze zomer nog meer onderdelen van het programma bekend.

Kees-Luc Simons