Eervol afscheid en nieuw begin voor Sacramentskerk

Tilburg – Onlangs is op initiatief van kunstenaar Zeus Hoenderop de laatste eer bewezen aan de Sacramentskerk, mede als dank voor de buurt Armhoefse Akkers. Ensemble d’O, onder muzikale begeleiding van componist Frans van Hoek, bracht ‘Chanson des anges’, Lied van de engelen, ten gehore. De vele genodigden genoten van de prachtige zang en van het prachtige weer.

Pastoordeken Jeroen Miltenburg hield een toespraak, weliswaar in een andere setting, maar toch was het weer even net als vroeger, toen de Sacramentskerk er nog in vol ornaat stond. Hij vertelde hoe bijzonder hij het project ‘Aan tafel’ vond, het project waar Zeus Hoenderop 8 december 2017 mee begon, met onder andere als doel te verbinden en te ontmoeten.

Het project bleek wederom resultaat op te leveren. Spontaan vertelden genodigden en omwonenden aan tafel verhalen van weleer. Over de kerk, de buurt Armhoefse Akkers en zijn (oud)bewoners, oude herinneringen.

De bouw en het onderhoud van de kerk, een bruiloft die over moest, omdat de fotograaf vergeten was een rolletje in de camera te plaatsen. De strijd tussen een aantal welgestelde families voor de beste plekken in de kerk, tot aan het snoepwinkeltje in de buurt toe. Het waren enkele anekdotes die de tafel passeerden.

Deken Jeroen Miltenburg, overigens een man met een goed gevoel voor humor, vertelde in een informeel gesprek onder andere dat in Tilburg vroeger, landelijk gezien, het grootste aantal kerken stond en waarom dat was.

Oude herinneringen vermengden zich met nieuwe, met oude ontmoetingen en nieuwe ontmoetingen. Zo kwam de middag, en daarmee het project ‘Aan tafel’, langzaam tot een einde.

Een nieuw project is gestart, waarin nieuwe bewoners, nieuwe verhalen en een kerktoren in volle glorie centraal zullen staan.

Dit alles is maakt deel uit van een documentaire over de herbestemming van kerken waar Zeus Hoenderop nog aan werkt.

fotocredits: Angelique Cornelissen

Omroep Tilburg