Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Opbrengst veiling Horror Vacui naar Poule des Doods

Tilburg – Met de opbrengst van de veiling van het kunstwerk ‘Horror Vacui’ wordt in Tilburg een ‘Poule des Doods’ in het leven geroepen. In navolging van andere steden begeleidt een dichter eenzaam gestorvenen naar hun graf.

De dichter draagt een tekst voor die speciaal voor de gelegenheid is geschreven. Met dit laatste saluut wordt op waardige wijze afscheid genomen van overledenen, die het ontbreekt aan familie, vrienden of een sociaal netwerk.

‘Horror Vacui’ was een project van beeldend kunstenaar Jeroen de Leijer en dichter Nick J. Swarth. Voor de Tilburgse ‘Poule des Doods’ wordt gestreefd naar een vergelijkbare samenwerking tussen kunstenaars uit diverse disciplines. Denk naast een gedicht ook aan een video of juist een stripverhaal. Zo krijgt de Tilburgse variant van de ‘Poule des Doods’ een bijzonder karakter.

De poule wordt samengesteld door voormalig stadsdichter Nick J. Swarth. Samen met Ralf Embrechts, voorzitter Stichting Quiet500, koestert hij al lang de wens om ook in Tilburg een ‘Poule des Doods’ op te zetten.

Hoeveel mensen per jaar in Tilburg overlijden zonder geld en netwerk is nog onbekend. De praktijk leert dat veel mensen die in armoede leven amper geld hebben om hun begrafenis te betalen, laat staan een enigszins waardige begrafenis te organiseren.

De dichter en kunstenaar die bijdragen aan een afscheidsdienst ontvangen een bescheiden gage via de Stichting Quiet500, die het geld van de opbrengst van de veiling hiervoor gaat beheren. Juist met deze bijzondere bestemming wordt gehoopt op een hoge opbrengst.

Omroep Tilburg