Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

“Je kunt niet vertrouwen op je middelen, het had totaal anders af kunnen lopen”

TILBURG – De aanhouding werd spannender dan het ooit had mogen worden. Agent Koen Simmers had de hulp van zijn collega’s hard nodig, maar de noodknop van zijn portofoon weigerde dienst. De problemen met het communicatiesysteem van de politie duren nu écht te lang, volgens de agent.

Koen raakte tijdens het surveilleren op de Noordhoekring in Tilburg in gevecht met een verdachte. Hij kreeg meerdere klappen en probeerde daarom via de noodknop hulp in te roepen van zijn collega’s, maar de noodoproep werd niet verzonden. Het lukte Simmers uiteindelijk om de man met behulp van pepperspray onder controle te krijgen en pas daarna kreeg hij weer contact met de centrale. “Het had totaal anders af kunnen lopen”

Landelijk probleem

Niet alleen bij Koen Simmers heeft de noodknop van C2000, het communicatiesysteem van de politie, gehaperd. Bij meerdere politie-eenheden in Nederland komt het probleem voor. Er zijn tussen de tien en de honderd foutmeldingen per dag. Bij een hapering van het systeem kan dit leiden tot een levensgevaarlijke situatie, zoals bij het incident in Tilburg. Volgens Koen is het systeem momenteel niet te vertrouwen, “Er ontstaat een situatie tussen leven en dood”.

“Het is goed dat dit probleem nu prioriteit heeft, alleen heeft het echt veel te lang geduurd”, vindt de Tilburgse agent. Landelijk is er al veel druk uitgeoefend op de politietop en de minister om het probleem op te lossen, maar tot op heden en ondanks de inzet van extra experts, is dat nog niet gelukt.

Alleen nog wat pijntjes

Verder gaat het gelukkig goed met agent Simmers. Hier en daar heeft hij nog wat pijntjes, maar hij is gewoon weer aan het werk bij de politie. Na het incident ontving hij veel steun uit zijn directe omgeving. “Ik heb veel steun gekregen van familie, de politie en mijn werkgever dus wat dat betreft zit het allemaal goed”, besluit de agent.

Dani Mom