De Kwekerij viert zowat een heel weekend haar Oogstfeest in het theater

In Oogstfeest werkt theatergezelschap De Kwekerij met tien makers uit diverse disciplines. Het hele gebouw van Theaters Tilburg is 9, 10 en 11 oktober hun speeltuin. Daar krijgen dan met theater, dans en muziek vier totaal verschillende wereldjes gestalte.
Foto: Paul Janssen / vwahumaine fotografie

TILBURG – Laatst vierde theatergroep De Kwekerij haar 25-jarig jubileum nog met een Zomerfeest op Bosvreugd. Dat feest krijgt nu op 9, 10 en 11 oktober een vervolg in Theaters Tilburg onder de naam Oogstfeest.

In Oogstfeest bestaat het team van De Kwekerij al met al uit tien makers, elk zo met hun eigen achtergrond. Heel het gebouw van Theaters Tilburg is dat weekend hun speeltuin. Terwijl vier totaal verschillende wereldjes daar dan gestalte krijgen met theater, dans en livemuziek. Bezoekers maken in kleine groepjes een tocht door het gebouw onder leiding van gidsen. Zo gaan ze langs korte optredens die de makers op onverwachte plekken of net vanuit een ‘ander’ perspectief brengen. “Vier miniatuurtjes over verontrustende dromen en een bedrieglijke werkelijkheid”, zeggen de makers er zelf over.

Herkenbaar zijn in de eerste plaats de sterk visuele stijl en de voorliefde voor absurde humor van de theatergroep.

Over de makers

De Kwekerij bestaat nu 25 jaar. In die tijd is de groep ook stilaan vrij bekend geworden in de thuisbasis Tilburg en Brabant.

In een mix van theater, dans, livemuziek, poëzie, video en vormgeving wordt elke werkelijkheid aangepakt en omgetoverd tot een eigenzinnige wereld. Die verwondert, confronteert, ontroert en relativeert daarbij afwisselend, maar brengt ook actuele kwesties voor het voetlicht.

Directeur Rob van Steen van Theaters Tilburg is onder de indruk. Hij legt uit: “Ik zag Zomerfeest bij Bosvreugd en wist meteen dat dit een vervolg moest krijgen in ons theater. Goed dat meer mensen kunnen komen kijken naar deze bijzondere productie van een gezelschap uit Tilburg.”

De voorstellingen in Bosvreugd vormen weliswaar de bron van inspiratie voor de scènes, maar in veel opzichten is Oogstfeest een nieuwe productie.

Kees-Luc Simons