Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

De geheimen van de Margarita Maria Alacoquekerk

Op zaterdag 8 april om 14.00 uur opent de tentoonstelling ‘De geheimen van de Margarita Maria Alacoquekerk’ van Zeus Hoenderop. Deze tentoonstelling is te zien in de voormalige Margarita Maria Alacoquekerk aan de Ringbaan West 300 in Tilburg. Bij het maken van deze tentoonstelling is Hoenderop uitgegaan van universele wetten en het morfogenetisch veld. Verleden, heden en toekomst, het zijn, dat wat is, vallen binnen deze tentoonstelling samen. Tijdens deze tentoonstelling zijn er installaties, sculpturen, schilderijen en video’s te zien.

‘Al gauw vond ik een plaats in de kerk waar het stil werd en ik bleef daar stilstaan. Op datzelfde ogenblik hoorde ik een explosieve klap boven mijn hoofd. Ik keek omhoog en zag dat er boven mij de lamp uit elkaar knalde. De tijd leek even stil te staan en zag in slowmotion de uit elkaar geknalde deeltjes als een grote witte wolk boven mij. Op dat moment deed ik twee stappen naar achteren en de scherven vielen voor mijn voeten op de grond neer,’ vertelt Zeus Hoenderop.

 

Deze plek werd het vertrekpunt van de tentoonstelling, hier werd de patrones van de kerk, de Heilige Margarita Maria Alacoque, geplaatst die naar de scherven op de grond kijkt. Waarna het morfogenetische veld van de kerk langzaam werd blootgelegd om het Heilig Hart zichtbaar te maken. Margarita Maria Alacoque kreeg in haar visioenen met Jezus de opdracht voor de invoering van de verering van het Heilig Hart van Jezus. Daarnaast worden twee relikwieën van Margarita Maria Alacoque tentoongesteld.

 

Een bijzonder aspect van deze tentoonstelling is dat er op het altaar een cel is ingericht voor broeder Franciscus. Deze monnik zal gedurende de tentoonstellingsperiode in deze cel verblijven om te onderzoeken wat zijn roeping is. Zijn aanwezigheid maakt verbindingen met de verschillende kunstwerken in deze tentoonstelling, hierdoor komt het geheel in beweging.

 

Broeder Franciscus zal ook als suppoost de gasten van de tentoonstelling welkom heten en, als mensen dat willen, rondleiden en vragen beantwoorden.   

 

De pastoor van de kerk, Harm Schilder, zal deze tentoonstelling in het bijzijn van het publiek op zaterdag 8 april om 14.00 uur openen door de tentoonstelling te zegenen. Vervolgens is er een optreden van zangeres Cristina Popescu met Gregoriaanse liederen. De tentoonstelling loopt tot en met zondag 7 mei, u kunt in deze periode ook voor het laatst afscheid nemen van de Margarita Mariakerk als gebouw.

 

De tentoonstelling ‘De geheimen van de Margarita Maria Alacoquekerk’ is te zien van 8 april t/m 7 mei. De openingstijden zijn: woensdag t/m zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur en zondag van 14.00 tot 17.00 uur.

foto: broeder Franciscus

Omroep Tilburg