Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Basisscholen zingen in Tilburgs dialect tijdens Kènderkwèèk

Het Kènderkwèèk-festival met liedjes voor Tilburgse basisscholen wordt op woensdagmorgen 12 april 2017 voor de elfde keer gehouden. Dit landelijk unieke festival is een wedstrijd waarin door leerlingen van basisscholen uit Tilburg en omgeving liedjes in het Tilburgs en over Tilburg worden gezongen. Er wordt op een muzikale manier aandacht besteed aan het Tilburgs immaterieel erfgoed, een onderwerp dat de laatste jaren steeds belangrijker wordt gevonden. Kènderkwèek kan door iedereen worden bijgewoond. Het festival vindt plaats in bioscoop Euroscoop Tilburg en begint om 9.15 uur. Kaartjes kunnen worden besteld via de website www.kenderkweek.nl.

 

 

 

Zeven scholen

Niet alleen basisscholen uit Tilburg hebben belangstelling om aan Kènderkwèèk mee te doen, ook scholen uit omliggende dorpen hebben zich voor de editie van 2017 ingeschreven. Uit Tilburg doen mee: Panta Rhei, De Borne en Koolhoven. Uit de omliggende dorpen zijn deelnemers: De Bron (Goirle), ‘t Schrijverke (Goirle), Berkeloo (Berkel-Enschot) en De Coppele (Oisterwijk). Scholen die aan het liedjesfestival meedoen krijgen de beschikking over professioneel lesmateriaal, begeleiding bij het instuderen van de liedjes, en een erfgoedles op locatie waarin deskundigen vertellen over erfgoed en dialect. Verder mogen ze meedoen aan het afsluitende festival, waarin de scholen het tegen elkaar opnemen.

 

Eigentijdse aandacht voor erfgoed

Met behulp van het lesmateriaal kunnen leerkrachten op een eigentijdse manier aandacht besteden aan het Tilburgs dialect en erfgoed. In het lesmateriaal is een twintigtal liedjes met zowel tekst als muziek opgenomen. Deze liedjes zijn speciaal geschreven en gecomponeerd voor Kènderkwèèk. Veel liedjes hebben een actueel Tilburgs thema waardoor dialect en erfgoed heel dicht naar de belevingswereld van de kinderen worden gebracht. Onderwerpen zijn onder andere de Spoorzone, de Tilburgse kermis, Tilburg University en de Trappisten. Nieuw in het repertoire is een eigentijds lied over de bibliotheek, Hieperdebieb. Alle liedjes staan op een cd. Om het zingen te oefenen is er ook een karaoke-versie.

 

Begeleiding bij instuderen van liedjes

Scholen krijgen vanuit Factorium Podiumkunsten begeleiding bij het instuderen van de liedjes. Met behulp van de ondersteunende lessen in zang en erfgoed en het lesmateriaal werken de deelnemende scholen toe naar het afsluitend festival op 12 april in de Tilburgse Euroscoop-bioscoop aan de Professor Goossenslaan 2. Elke school brengt twee liedjes ten gehore. De uitvoeringen worden beoordeeld door een deskundige jury.

 

Bijschrift foto: ook dit jaar zingen weer zo’n 200 leerlingen tijdens het afsluitende festival van Kènderkwèèk.

Omroep Tilburg