Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Buoyancy is de ‘Most Popular Film’ van 013 CIFF

Het 013 CIFF kent een publieksprijs voor ‘Most Popular Film’. Het publiek kon na elke vertoning een waardering uitbrengen. Na de laatste films op zondagavond is het totaal aan stemmen geteld en is de film Buoyancy uitgeroepen als winnaar.
Regisseur Martin Koolhoven in actie tijdens zijn masterclass | Foto: Jules van Iperen

TILBURG – Van 22 tot en met 25 oktober vond de tweede editie plaats van het 013 Cinecitta International Film Festival (CIFF). Een programma vol ‘verborgen pareltjes’ die een kans verdienen op het grote doek. Maar ook twee masterclasses van regisseur Martin Koolhoven (‘Brimstone’) en een ware festivalsfeer. Als grote winnaar kwam ‘Buoyancy’, die gaat over de wreedheid van de visindustrie in Zuidoost-Azië, uit de race om de publieksstem. De film krijgt dan ook €1.000,- en distributie van de film in ons land.

Het 013 CIFF kent een publieksprijs voor ‘Most Popular Film’. Het publiek kon dus na elke vertoning een waardering uitbrengen. Na de laatste films op zondagavond is het totaal aan stemmen geteld en is de maatschappijkritische film Buoyancy uitgeroepen als winnaar. De Australische film van regisseur Rodd Rathjen onthult een probleem dat voor veel mensen nog onbekend is: slavernij in de visindustrie in Zuidoost-Azië. Naar schatting zitten zo’n 200.000 mannen in deze moderne vorm van slavernij. Voor de meesten van hen leidt dit op den duur ook tot de dood. Voor het aan de kaak stellen van deze praktijk wint de regisseur nu €1.000,- en distributie van Buoyancy in ons land.

De tweede favoriet onder het publiek was The Pencil. Een verhaal over een kunstenares die verhuist naar het dorp waar haar man in de gevangenis zit. Zij krijgt een baan op een plaatselijke school en gaat ten langen leste ten onder aan het systeem. Dat wordt niet alleen gevormd door de leerlingen maar vooral door de leiding van de school. De film vormt een kritisch verhaal over de samenleving, waar met name het regime in Rusland, de school en de autoriteiten een rol in spelen.

De derde plaats ging naar Staff Only. Actrice Elena Andrada was te gast op het festival en gaf samen met directeur Jack Vermee een inleiding voor elke screening van Staff Only.

Dit jaar

Het was nog even spannend of het dit jaar al dan niet door kon gaan. Gelukkig was de mogelijkheid daar en de opkomst was volgens 013 CIFF boven verwachting. Dit jaar trok het festival, ondanks alle beperkingen, al met al meer bezoekers dan vorig jaar. De twee masterclasses van regisseur Martin Koolhoven (Brimstone, Oorlogswinter) zaten vol en de film Staff Only trok ook veel bezoekers. In die film schitterde de hoofdgast van het festival, de Spaanse actrice Elena Andrada.

Tijdens de slotavond van 013 CIFF | Foto: Jules van Iperen
Volgend jaar

De ambitie is uitgesproken om het festival uit te breiden. Naar verwachting wordt het aantal films verdubbeld. Ook zal het festival in plaats van vier dagen maar liefst zeven dagen gaan duren. De derde editie vindt plaats van 14 tot en met 20 oktober in 2021. Volgend jaar hoopt het festival, net als vorig jaar, weer veel regisseurs en acteurs te mogen ontvangen. Het streven is om, als de beperkingen die op dit moment gelden tegen die tijd zijn vervallen, flink uit te pakken met een sterke randprogrammering. De Q&A’s en Meet & Greets met regisseurs en acteurs liggen dan ook aan het hart van het festival. En welke film is de ‘Most Popular Film’ van de komende editie, en volgt daarmee Buoyancy op?

Kees-Luc Simons