Bijzonder bevlogen talent weer in de kijker bij Makers Sessies

Theater De Nieuwe Vorst en Makershuis Tilburg bieden makers, onder de titel Makers Sessies, een podium om hun werk te presenteren. Bijvoorbeeld aan de Braziliaanse dans- en performancekunstenaar Helena Araújo.
De Braziliaans-Portugese performer Helena Araújo

Theater De Nieuwe Vorst en Makershuis Tilburg hebben aanstormend talent uitgenodigd om deze zomer hun creaties eindelijk weer voor publiek te laten zien. Dit gebeurt onder de noemer Makers Sessies. Woensdag 17 augustus is in De Nieuwe Vorst live een editie van deze sessies te bewonderen.

Je kunt deze zomer dus in het theater genieten van uitprobeersels, proeves, onaffe zaken en openbare repetities op het gebied van theater, dans en wat dies meer zij… Zeker waard om nu alvast uit te lichten is dat er op 17 augustus tijdens Makers Sessies in de Rode Salon een installatie van performer Cecilia Rosso te zien zal zijn. Het hele programma voor die avond:

Woman’s Work – Annemijn Rijk

Met het oog op het derde thema van haar project Body of Art, het thema Beauty, nam Annemijn Rijk onder de loep hoe het lichaam zich vandaag de dag verhoudt tot schoonheid. Vanuit de drang om als maakster niet alleen het lichaam, maar ook het oog van de kijker én tijd en ruimte aan de hand van dans te laten zien, creëerde Rijk de levensgrote installatie Woman’s Work.

Zes schermen tonen zes films, waarbij op elk scherm één vrouw te zien is. Al dansend balanceren ze onderlinge relaties, druk, verwachtingen en manipulatie. Het ziet ernaar uit dat ze gaan vallen, terwijl ze steeds maar opnieuw zoeken naar hoe het ze gaat lukken om zich met hun buigzame lijf te weren tegen een statische, stalen balk.

Spaces – Cecilia Rosso

Cecilia Rosso studeerde in 2021 af aan de Academy of Circus and Performance Art, hier in haar thuisstad Tilburg. In haar werk gebruikt ze circus in combinatie met structuren die bedoeld zijn om licht te weerkaatsen, op te nemen en door te laten.

Spaces is een expositie die ruimten met behulp van niet-natuurlijke materialen herschept, een ervaring die circus met installaties combineert. In haar werk wordt de performer een onderdeel van de installatie die harmonisch met haar omgeving samenleeft.

Binnen dit project werkt ze samen met twee andere kunstenaars: Jakob Lohmann en Raphael Albanese.

Spaces – Cecilia Rosso
The wet concert – Helena Araújo en Marnix von Edge

Helena Araújo is een Braziliaans-Portugese danseres en performancekunstenaar. Ze treedt samen op met Marnix von Edge, een Belgische muzikant, producer en onderzoeker. Beiden wonen in Brussel.

Voor The wet concert spelen Helena en Marnix met het begrip flirten. Met een kleurrijke mix van ritmes, geschreeuw en geluidsgolven toveren ze een aantal vragen tevoorschijn: wat zijn je gebruikelijke bewegingen om iemand te benaderen als je met hem of haar wil spelen? Weet je altijd wanneer een flirt plaatsvindt? Hoever mag zo’n flirt gaan? Vind je het leuk? Wanneer stopt het? Is het ooit? Wie weet kom je vanavond meer te weten tijdens Makers Sessies.

Irgendwie, irgendwo, irgendwann – Nachtmotten

Nachtmotten is een collectief bestaande uit jonge kunstenaars uit allerlei disciplines. Het brengt kennis samen op het gebied van filosofie, vormgeving, beeldende kunst, industrial design, dramaturgie en theater.

In Irgendwie, irgendwo, irgendwann gaat Nachtmotten op zoek naar de waarde van theater en naar wat voor belang soms achterhaalde thematiek nog heeft in de huidige maatschappij. De groep voert het stuk Huis Clos van Sartre opnieuw uit.

Alleen door een ander kan een individu als een Ander worden bepaald. – Simone de Beauvoir
Irgendwie, irgendwo, irgendwann – Nachtmotten
Coincidence and us – Mimi Wascher, Aaron Daem en Ruben Mardulier

In Coincidence and us geven drie performers ruimte aan dingen die er al zijn. Elk vanuit een eigen medium (dans, acrobatie en percussie) zoeken ze verbinding tussen elkaar en de ruimte die ze delen.

Mimi, Aaron en Ruben gaan zichzelf in een open staat brengen, klaar om te reageren op wat er dan vanzelf gaat gebeuren. In hun ruimte is toeval altijd welkom; wanneer en hoe het dan ook komt. En Makers Sessies is daar deze avond vast en zeker geen uitzondering op.

Coincidence and us – Ruben Mardulier

Kees-Luc Simons