Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Amsterdam Sinfonietta en Rufus bundelen na 6 jaar hun krachten echt weer

Singer-songwriter Rufus Wainwright (foto) en strijkorkest Amsterdam Sinfonietta doen tijdens hun gezamenlijke nieuwjaarstournee de Tilburgse Concertzaal aan.
Singer-songwriter Rufus Wainwright binnenkort live in de Tilburgse Concertzaal met strijkorkest Amsterdam Sinfonietta | Foto: Tony Hauser

Strijkorkest Amsterdam Sinfonietta kijkt tijdens zijn welbekende nieuwjaarstournees getiteld Breder Dan Klassiek – de naam zegt het al – over de grenzen van klassieke muziek heen. Hierbij gaat het orkest jaarlijks de samenwerking aan met een niet-klassiek musicus. Zodoende keert deze maand de Amerikaans-Canadese singer-songwriter Rufus Wainwright met de 22 strijkers terug op de Nederlandse podia. Samen met het orkest brengt hij dinsdag 17 januari zijn eigen songs én covers van zijn muzikale helden. Live in de Tilburgse Concertzaal.

De eerste tour die ze begin 2017 samen deden, bleek naar meer te smaken. Daarom bundelen ‘prins van de kamerpop’ Rufus Wainwright en Amsterdam Sinfonietta deze maand, op de kop af zes jaar later, nog een keer hun krachten in een nieuw programma. Het gaat om een 90 minuten durende reis met als titel Devils and Angels en met stukken en songs geïnspireerd door Liefde en Haat. Naast nummers van Rufus, zoals Hometown Waltz en de titelsong van het programma Devils and Angels, zullen er onder meer covers te horen zijn van Prince, Paul Simon en Woodkid. Daar komen ook nog klassieke stukken bij die zich verweven met popsongs; Wagners Tristan en Isolde met Wainwrights Early Morning Madness, of de naadloze overgang van een aria van Gluck in Devils and Angels.

leiding & viool Candida Thompson zang, gitaar en piano Rufus Wainwright

De singer-songwriter ademt rust uit, en voelt zich gruwelijk op het gemak als hij de Nederlandse podia betreedt. Het loopt allemaal feilloos soepeltjes in elkaar over – writteninmusic.com

Zijn vaak tegen de bombast aanschurkende popsongs ademen iets klassieks, hebben ‘vette’ orkestrale arrangementen en zijn veelal erg operatesk – Trouw (2017)
Amsterdam Sinfonietta | Foto: Marco Borggreve
De leiding van het orkest is in handen van violiste Candida Thompson | Foto Maarten Corbijn
Rufus Wainwright en Amsterdam Sinfonietta – How Deep is the Ocean
Excursion a Venise | Amsterdam Sinfonietta

Lees ook:
Adembenemende Amsterdam Sinfonietta en ISH tonen mensen een hoopvol vergezicht
Topcelliste Harriet Krijgh schittert bij Amsterdam Sinfonietta
Fazil Say met Amsterdam Sinfonietta in Concertzaal Tilburg

Kees-Luc Simons