Trappers Off Ice: Ties van Soest is de ‘dromer’ van de groep

In ‘Trappers Off Ice’ leren we de speler achter het nummer kennen. We zien nu vooral hun prestaties op het ijs, maar in deze serie duiken we nog dieper in het leven van de sporters. In elke aflevering staat er één speler centraal. Deze keer: de 24-jarige Ties van Soest.

Een rustige jongen met een passie voor ijshockey. Zijn teamgenoten noemen hun collega wel eens een slaper of een dromer. Volgens Ties van Soest zit daar wel een beetje een kern van waarheid in. “Ik vind mezelf af en toe best wel grappig, maar ik denk dat ik vooral lekker rustig ben”, aldus de ijshockeyspeler.

Sportieve familie

Ties zijn familie bestaat uit zijn ouders en drie broers. Zijn ouders waren fanatieke veldhockeyspelers, maar de broers hadden andere ideeën. “De oudste ging daarom natuurlijk ook op veldhockey, maar die vond daar eigenlijk niet zoveel aan. Uiteindelijk kwam mijn broer terecht bij ijshockey. In plaats van langs de kant mee te kijken, ging ik ook maar het ijs op”, vertelt Van Soest.

Al vanaf zijn vierde stroomde de passie voor ijshockey door zijn aderen. De fanatieke sporter was niet meer van het ijs te krijgen. Al was het even wennen toen hij voor het eerst op de schaatsen stond. “In het begin was het alleen maar vallen, vallen en vallen. Mijn ouders dachten toen: dit gaat hij verschrikkelijk vinden.”

Verschillende clubs

Voordat de nummer 4 in Tilburg terecht kwam, speelde hij bij verschillende clubs. Zijn ijshockeyavontuur begon in Eindhoven bij de Kemphanen. Daarna heeft hij acht jaar in Düsseldorf gespeeld. Ook speelde de forward in Amerika met als doel het college ijshockey te bereiken. “Alleen met corona werd dat heel lastig en was het überhaupt, maar de vraag of de competitie daar doorging. Uiteindelijk heb ik besloten om terug naar Nederland te komen. Tilburg was eigenlijk zowel voor ijshockey als voor studeren de beste optie.”

Student econometrie

Inmiddels speelt de in Son en Breugel geboren speler al vier jaar bij Trappers. Naast zijn ijshockeycarrière studeert hij econometrie en dat is soms lastig te combineren. “Het is hard werken. Als ik ’s ochtends les heb, kan ik het wel combineren. Maar soms vinden er ook lessen plaats aan het einde van de middag. Die mis ik dan gewoon”, vertelt Van Soest.

Ook nu het ijshockeyseizoen voorbij is, moet de nummer vier nog hard aan de bak. “Het is het einde van het schooljaar en dat is sowieso de drukste periode. Ik moet ook nog eens veel inhalen dus het is best wel lastig”, stelt Van Soest. Door de druk van zijn studie, heeft hij geen tijd voor een bijbaantje. Het ijshockeyen is daarom al een soort bijbaan. “Als student is het een heel fijn bijbaantje, ja”, grapt Van Soest.

“Ik zou ook voor niets nog gaan ijshockeyen”

Ties ziet ijshockey als zijn hobby en vindt het niet erg dat hij niet hetzelfde krijgt als een professionele voetballer. “Het is een voorrecht dat ik betaald krijg. Het is eigenlijk mijn hobby”, zegt Van Soest. Wel is hij van mening dat meer geld in het Nederlandse ijshockey de sport goed zou doen. “Je kunt dan nog serieuzer met je sport bezig zijn. Maar ik zou ook voor niets nog gaan ijshockeyen, dus daar maak ik me niet druk om.”

LEES OOK:
Trappers Off Ice: Kilian van Gorp neemt zijn ’16’ overal met zich mee
Trappers Off Ice: Hoe Max Hermens zijn ijshockeydroom en carrière in perfecte balans houdt
Trappers Off Ice: maak kennis met Bjorn Borgman

Vanessa Spaanderman