Grote politie-inval en arrestatie op terrein van topcrimineel Jan B. in Hulten

(foto: Politie).

Op het terrein van topcrimineel Jan B. vond woensdagochtend een politie-inval plaats aan de Hulteneindsestraat in Hulten. Bij deze actie werd een 73-jarige man gearresteerd, maar de politie heeft niet bevestigd of het daadwerkelijk om Jan B. gaat.

Jan B. heeft een lange en beruchte geschiedenis met de politie en justitie. Hij werd ooit vrijgesproken voor het verbergen van het lichaam van de Valkenswaardse Freddy Janssen en kreeg hij een gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid in een grote wapenzaak, meldde Omroep Brabant al eerder,

Het lichaam van Freddy Janssen

Mei 2015. Het lichaam van Freddy Janssen werd in stukken gesneden en in kooien van gaas gedumpt in het Markkanaal bij Den Hout. Janssen, lid van motorclub No Surrender, had volgens justitie hoogstwaarschijnlijk zelfmoord gepleegd. Hij is omgekomen door een schot dat via zijn mond zijn schedel binnendrong. Uit politieonderzoek bleek dat het vuurwapen van Jan B. afkomstig was. Het lichaam van Janssen werd na zijn dood bewerkt.

Jan B. had voor het laatst met Janssen contact gehad. Uit telefoongegevens bleek dat de mannen in Oosterhout hadden afgesproken om te proefschieten in een bos. Vanwege zijn strafblad en de wapens en munitie die hij in zijn loodsen had opgeslagen, besloot B. de politie of hulpdiensten niet in te lichten.

Er was echter nooit genoeg bewijs dat Jan B. betrokken was bij het laten verdwijnen van het lichaam van Janssen. Hij werd hiervoor dan ook niet aangeklaagd en heeft altijd ontkend iets met de zaak te maken te hebben.

Celstraf van vijf jaar en zeven maanden

Maart 2017. Jan B. werd door politie en justitie gezien als een van de belangrijkste wapenleveranciers in de Nederlandse onderwereld. De rechtbank veroordeelde hem tot een gevangenisstraf van vijf jaar en zeven maanden. Er was voldoende bewijs dat B. een groot wapenarsenaal bezat, met pistolen en geweren die aan Amsterdamse criminelen werden verkocht. Justitie stelde dat meerdere liquidaties werden uitgevoerd met wapens van B., die vanwege zijn leeftijd de alias ‘opa’ kreeg.

Wapenhandelaar van het zuiden

Bij de invallen op de terreinen van Jan B. werden enorme hoeveelheden wapens gevonden. De opbrengst was schokkend: een Kalasjnikov, 46 revolvers, een machinepistool, acht semi-automatische pistolen, drie hagelgeweren met afgezaagde loop, twee jachtgeweren, twee schietpennen, vier kogelgeweren, munitie, wapenonderdelen, twee handgranaten en patroonhouders. Daarnaast werd ook drugs gevonden, waaronder 35 kilo amfetamine. Hij werd dan vaak aangeduid als de ‘wapenhandelaar van het zuiden’.

Jan B. is al vaker opgepakt. Hij werd onder andere veroordeeld voor het bedreigen van oud-burgemeester Boelhouwer van gemeente Gilze en Rijen.

LEES OOK:
Politie vindt wapens op het erf van crimineel Jan B.

Omroep Tilburg