MMA-vechter Agy Sardari volop in training om UFC-droom waar te maken

Agy Sardari

Eén overwinning was Agy Sardari verwijderd van het Walhalla in de vechtsport, de UFC. De Tilburgse MMA-vechter verloor zijn cruciale wedstrijd, maar de jongensdroom leeft nog altijd voort. “Ik wil Tilburg op de kaart zetten en de enige Nederlandse mannelijke vechter in de UFC worden.” Om dat te bereiken is Sardari weer volop in training.

Agy Sardari hoopte inmiddels in de Ultimate Fighting Championship (UFC) uit te komen, maar hij moet nog even geduld hebben. Vijf jaar lang was hij ongeslagen, maar bij de laatste wedstrijd in juni ging het mis. Agy verloor en moet nu weer drie wedstrijden op rij ongeslagen blijven om door te mogen stromen naar de UFC. De Champions League voor MMA-vechters.

Deze week is het trainingskamp voor zijn eerste gevecht uit die reeks van drie begonnen. “Tijdens mijn laatste gevecht had ik het mentaal best zwaar. Dat is erg uitdagend om dit met je team op te lossen, maar je wil door. Ik ga écht voor die droom.” De 28-jarige Agy heeft twee weken kunnen genieten van de kerstvakantie, maar sinds maandag staat er een streng dieet op het menu. 18 maart moet hij weer topfit in de MMA-ring staan.

“Ik werd steeds gediskwalificeerd bij karate omdat ik mensen neersloeg.”

Achttien jaar geleden begon de vechtsport carrière van de vriendelijke Agy. Dankzij zijn stiefvader ging hij op karate. “Uiteindelijk heb dat acht jaar gedaan. Na een tijdje vond ik het minder leuk omdat ik steeds gediskwalificeerd werd omdat ik mensen neersloeg, dat is niet de bedoeling in die sport.” Een proefles MMA bood uitkomst. “Vroeger had je op RTL7 ‘The Ultimate Fighting Championship’ en daar wilde ik altijd aan meedoen.”

Sardari, die van zichzelf dacht dat hij goed kon vechten, werd tijdens de proefles met beide benen op de grond gezet. “Ik moest wel tien keer per ronde aftikken, MMA is zoveel veelzijdiger. Dan heb je twee typen personen: de grote jongens met grote ego’s die niet meer terugkomen en zij die juist verliefd worden op de sport en het onder de knie willen krijgen. Ik hoorde bij die laatste groep.”

“Als ik mijn laatste gevecht in juni had gewonnen, zat ik nu in de UFC.”

Tien jaar later is Wolverine, zoals zijn bijnaam luidt, een gevestigde naam in de professionele vechtsport. Hij was één overwinning verwijderd van de UFC. Sardari staat onder contract bij Cage Warriors, een organisatie die samenwerkt met de UFC. Zij hebben een afspraak dat hun wereldkampioenen na een aantal titelgevechten mogen doorstromen naar de UFC.

“Eind 2020 werd ik wereldkampioen in het lichtgewicht bij Cage Warriors. Die titel heb ik in maart 2021 met succes verdedigd. Als ik mijn laatste gevecht in juni had gewonnen zat ik nu in de UFC.” De Tilburger verloor echter van de Ier Joe McColgan waardoor zijn droom even geparkeerd is. Opgeven is er niet bij voor Agy, maar afvallen nu wel.

“De weightcut is het meest vreselijke van het trainingskamp.”

Elke vechtsporter heeft in aanloop naar een gevecht te maken met de gevreesde weightcut. Daarvoor dehydrateert de vechter zijn lichaam om op het gewenste gewicht te komen. “Dat is het meest vreselijke van het trainingskamp. Een weightcut is zwaarder dan het gevecht zelf. Je hebt geen vocht, koolhydraten en zout in je lichaam, dat is echt een mentale challenge.” Ooit viel hij in één week tijd elf kilo af om op gewicht te komen.

Waar de UFC in Amerika de snelst groeiende sport van het land is, heeft het in Europa en Nederland nog aan populariteit te winnen. Toch is de sport volgens Sardari op de goede weg en is het imago ook een stuk beter geworden. “Iedereen heeft het nu over Connor McGregor, hij heeft de sport wel echt naar een hoger niveau getild. Je ziet tegenwoordig ook moeders en oma’s met hun kinderen meegaan naar de gym.”

Gijs de Rooij