Huurtarief Ireen Wüst IJsbaan met 150 euro verhoogd, toch geen onvrede bij vereniging

TILBURG – Verenigingen die gebruik maken van de 400-meterbaan van de Ireen Wüst IJsbaan gaan in 2020 150 euro per uur meer betalen als ze de baan voor hun leden af willen huren. Je zou denken dat dat stuit op verzet bij onder andere IJsclub Tilburg, maar het tegendeel is waar. “Het werkt twee kanten op, dus we zijn er erg blij mee”, vindt voorzitter Gerrit Jan Hop.

“Toen de ijsbaan in 2009 open ging, kreeg IJsclub Tilburg een verlaagd huurtarief van 200 euro per uur, dat gekoppeld was aan een verplichte afname van verenigingspassen van 140 euro per jaar voor de leden”, legt Hop uit. Die passen zijn door de gemeente afgeschaft. In plaats daarvan komt er een systeem met abonnementen.

De verenigingspas gaf leden niet alleen toegang tot de ijsbaan tijdens de verenigingsuren, maar met de pas konden leden ook onbeperkt recreatief schaatsen in de vrije uren, wanneer de baan dus voor iedereen beschikbaar is. Nu de pas komt te vervallen, valt ook de onbeperkte toegang tot de ijsbaan weg. In plaats daarvan krijgen leden korting op de schaatsabonnementen van de gemeente.

Wel meer contributie

De kosten voor de verenigingspas vallen dus weg voor de leden, terwijl de kosten voor de vereniging zelf om de baan af te huren stijgen. IJsclub Tilburg vangt die extra kosten op door de contributie voor de leden te verhogen. Op die manier betalen leden niet meer voor het recreatief schaatsen als zij daar geen gebruik van maken.

Dani Mom