Hoge verwachtingen Willem II in huidig E-divisie seizoen

TILBURG – Sem van den Hoof is vierdejaars student Sportcommunicatie (SPECO) bij Fontys in Tilburg. Nu doet hij zijn afstudeerstage bij Willem II. Maar dit is niet de enige functie die hij binnen de Tricolores heeft. Sem combineert zijn stage met een carrière als eSporter van Willem II op de Playstation 4 in de eDivisie.

De eDivisie is een competitie. Daar gaan de huidige Eredivisieclubs met elkaar de strijd aan op het computerspel FIFA 20 Ultimate Team. Voor elke club is er een Playstation- en een XBOX-vertegenwoordiger. De wedstrijden van de eDivisie worden opgenomen in de studio’s in Aalsmeer, die speciaal zijn vrijgegeven voor eDivisie doeleinden. De wedstrijden worden online uitgezonden, mét sportcommentaar.

De eDivisie wijkt voor een deel af van de reglementen van de Eredivisie. Maar de eSporters zijn wel verbonden aan de prestaties van hun club op het veld. Zo verlaten de teams van de eDivisie de competitie als het bijbehorende team in de Eredivisie degradeert. Het spelschema loopt echter niet gelijk, want de eSporters spelen ook individuele internationale wedstrijden.

Persoonlijke coach

Sem van den Hoof heeft samen met zijn teamgenoot Tim van Doleweerd, de XBOX-speler van Willem II, een persoonlijke coach. “Hij laat ons dingen kopiëren die de internationale topspelers doen. Zodat we hun spel in ons spel kunnen verwerken”, vertelt Sem. Verder geeft deze coach tips mee over hoe ze het best kunnen spelen.

Een verlenging van zijn contract zorgde ervoor dat Sem van den Hoof zich nog een jaar eSporter van Willem II mag noemen. Verlengingen van contracten komen regelmatig voor in de eDivisie, net als binnenlandse transfers van eSporters tussen de clubs.

Willem II heeft het voorbije seizoen boven verwachting afgesloten. Dit seizoen hopen ze weer deel te mogen nemen aan de play-offs. Hiervoor moeten de eSporters dan wel minstens de twaalfde plek in de ranglijst bemachtigen. De wedstrijden van Sem van den Hoof en Tim van Doleweerd zijn te bewonderen op de pagina op YouTube van de eDivisie.

Dani Mom