Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Badmintontalent Lars Kros

De Tilburgse badmintonner Lars Kros badmintont al 10 jaar. Op zijn 7e begon hij met de sport bij SCBC Reeshof op zaterdagochtend bij de mini’s. Inmiddels badmintont hij al op hoog niveau. Lars zat eerst op handbal, maar toen hij een keer ging kijken bij zijn neef wilde hij ook erg graag gaan badmintonnen. Hij traint vier keer in de week: op dinsdag en vrijdag in Barendrecht, op woensdag in Geldrop en op donderdag in Amersfoort.

 

Tegenwoordig heeft hij ook bijna elk weekend een wedstrijd. “Aan het begin van het seizoen heb ik altijd competitie, van september tot februari. Hierna volgen altijd erg veel toernooien, nationaal maar ook internationaal.”, laat Lars weten. In voorbereiding op deze wedstrijden traint hij niet extra veel. Voor belangrijke wedstrijden doet hij soms een video-analyse, dat is een goede voorbereiding op een wedstrijd. In aanloop naar een toernooi speel je ook meer wedstrijdjes, dit is om een beetje wedstrijdritme te krijgen.

 

Je zou zeggen dat sport op hoog niveau lastig te combineren is met school, maar daar heeft Lars geen last van. Hij zit op het Koning Willem II College en doet daar VWO in het vijfde jaar. Hij zegt: “Tot nu toe heb ik alles prima kunnen combineren, voor toernooien krijg ik vrij en alles wat ik mis haal ik dan weer in.”

 

Het spelen van badminton vindt Lars zo leuk omdat hij er zijn energie in kwijt kan. “Je moet goed nadenken en slim spelen, het is een erg snelle sport” zegt Lars. Het enige wat hij niet leuk vind aan badminton is dat het zoveel geld kost, maar daar is niets aan te doen. Naast het spelen van badminton heeft Lars het ook erg druk met school. Maar buiten het beoefenen van zijn sport en zijn school vindt hij ook nog tijd om andere sporten te doen, dat vindt hij ook erg leuk.

Ook volgt hij sport. “Soms kijk ik grote badmintontoernooien via een livestream en standen van de Eredivisie houd ik ook een beetje bij. Verder volg ik ook voetbal en dan voornamelijk Ajax.”

 

Lars heeft al wat goede resultaten behaald in het badminton, zijn beste resultaten tot nu toe zijn:

–          Eerste plaats herendubbel Nederlands Jeugd Kampioenschap 2016

–          Tweede plaats herensingle Nederlands Jeugd Kampioenschap 2016

–          Derde/vierde plaats herendubbel Portugese Junior 2017

–          9/16 herendubbel Nederlands Kampioenschap 2018

Hiervan vindt hij zijn beste prestaties het behalen van de eerste plek in de dubbel en tweede plek in single op het Nederlandse jeugd Kampioenschap 2016. “De mooiste wedstrijd die ik heb gespeeld is de dubbel op de Dutch Open, samen met mijn dubbelpartner heb ik nu ook een wereldranking op de 1239e plaats.” Deze positie op de ranking is best hoog, zeker voor een sporter van 17.

Binnen de sport leert hij natuurlijk het meeste van al zijn trainers. Maar hij leert ook erg veel van zichzelf, “door dingen uit te proberen leer je veel.” Zo weet hij dat hij zijn smash nog kan verbeteren en dat zijn sterke punten zijn techniek en zijn snelheid zijn.

Je moet er natuurlijk wel hard voor werken om op hoog niveau te spelen. Lars zegt: “Om goed te worden in de sport heb je veel oefening nodig, maar om bij de besten te horen heb je ook talent nodig”. Zelf is hij erg fan van badmintonner Kento Momota, zijn voorbeeld in het badminton. Lars zijn ultieme doel is meedoen aan de Olympische Spelen en Nederlands Kampioen badminton worden. Zelf verwacht hij dat hij in de toekomst in de Eredivisie en op grote buitenlandse toernooien kan gaan spelen. Badmintonvolgers zullen in de toekomst zeker wat gaan horen over de prestaties van Lars.

Omroep Tilburg