Zoveel steeg de gemiddelde WOZ-waarde in regio Tilburg

Foto: Pexels.

De gemiddelde WOZ-waarde in de regio Tilburg ligt een stuk hoger dan een jaar geleden. Vooral Gilze en Rijen valt op, want daar is de stijging bijna acht procent. Maar ook in de andere gemeente was een stijging van gemiddeld bijna vier procent te zien.

In de regio is WOZ-waarde van een gemiddeld huis met 4,5 procent gestegen en dat ligt iets hoger dan het landelijk gemiddelde van 3 procent. In de grafiek is te zien dat Gilze en Rijen er duidelijk bovenuit steekt met bijna acht procent. De gemiddelde WOZ-waarde in de regio Tilburg ligt maar iets boven het landelijk gemiddelde, blijkt uit cijfers van het CBS.

Dat betekent dat de gemiddelde WOZ-waarde van een huis in Tilburg op dit moment 326.000 euro is. Dat is dan weer een stuk lager dan in de omliggende gemeenten. In Gilze en Rijen is de gemiddelde waarde 368.000 euro. In Goirle en Hilvarenbeek ligt die waarde respectievelijk op 425.000 en 468.000 euro. Oisterwijk spant de kroon in de regio, want daar is de gemiddelde door de gemeente bepaalde waarde bijna een half miljoen.

Gemeentelijke belastingen

De WOZ-waarde is de waarde van je huis die de gemeente elk jaar bepaalt. Deze waarde wordt gebruikt om te berekenen hoeveel belasting je moet betalen, zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting, inkomstenbelasting en waterschapsbelasting.

Om die waarde te bepalen, gebruiken de gemeentes de prijzen waarvoor woningen in het jaar daarvoor zijn verkocht. Dat betekent dat de stijging of daling van je WOZ-waarde een jaar achterloopt op de veranderingen op de markt.

LEES OOK:
Gemeentelijke heffingen stijgen: dit gaat de Tilburger in 2024 betalen

Isa Hamerlinck