Wielrenner Bram Welten maakt overstap naar hoogste niveau: ‘Speciaal om voor zo’n topsprinter te rijden’

Bram Welten na zijn eerste profoverwinning (foto: Freddy Guérin)

Bram Welten staat aan de vooravond van zijn eerste seizoen in de WorldTour, de hoogste afdeling binnen het wielrennen. Na afloop van vorig seizoen maakte de 24-jarige Tilburgse wielrenner de overstap van het Franse Arkéa Samsic naar het eveneens Franse Groupama-FDJ. Bij laatstgenoemde wil Welten uitgroeien tot een topsprinter.

Vanuit Spanje, waar Welten met zijn nieuwe ploeg de eerste trainingsstage van het aanstaande seizoen afwerkt, blikt hij nog even terug op de laatste wedstrijd van vorig seizoen. In de Tour de Vendée wist de sprinter in dienst van Arkéa Samsic zijn eerste profoverwinning te behalen. “Het was live op tv dus ik heb veel leuke reacties gehad. Ik houd gewoon van het winnende gevoel en daar heb ik eindelijk weer aan kunnen proeven.”

“Je merkt gelijk dat het allemaal erg georganiseerd is.”

De wielercarrière van Welten begon zo’n 17 jaar geleden bij TWC Pijnenburg. Daar trainde hij tot zijn zestiende op de clubbaan in de Reeshof. Het development team van BMC pikte de getalenteerde Tilburger op waarna hij in 2018 de overstap maakte naar Arkéa Samsic. Nu mag Welten dus gaan proeven aan het hoogste niveau. “Je merkt gelijk dat het allemaal erg georganiseerd is. Na afloop van het vorige seizoen werd ik gelijk opgeroepen om een teammeeting te doen. Ook ben ik al bij het trainingcenter van de ploeg in Frankrijk geweest om mijn tijdritfiets aan te meten. Dat zijn allemaal kleine dingen die wel het verschil gaan maken.”

Groupama-FDJ staat bekend om zijn goede leadout voor topsprinter Arnaud Démare. De leadout is een treintje van renners die ervoor zorgen dat de laatste man in de trein, de topsprinter dus, uit de wind wordt gehouden. Welten is gehaald om een belangrijke pion in die leadout te worden. “We hebben nog niet besproken waar in de leadout ik terecht kom maar ik ga er wel deel van uitmaken. Het is speciaal om voor zo’n topsprinter te rijden en ik denk dat ik veel van hem kan leren.”

“Wanneer zes man voor jouw overwinning rijden brengt dat wel stress met zich mee.”

De Franse formatie heeft ook veel vertrouwen in de Tilburger. Naast de leadout voor Démare krijgt Welten zelf ook zijn kansen. “Het zal ongeveer 50/50 zijn. Wanneer zes man voor jouw overwinning rijden brengt dat wel extra stress met zich mee. Maar wanneer het niet lukt en die gasten zeggen dat ze de volgende keer weer voor je klaar staan, geeft dat wel een boost.”

Welten is zich bewust van de risico’s van zijn vak. “Als sprinter zit je vaak in de finale wanneer het erg hard gaat, al moet ik zeggen dat het er van buitenaf enger uitziet dan het is. Ik weet wat voor gevaren de sport met zich meebrengt en als ik daar niet klaar voor ben, moet ik iets anders gaan doen.”

“Eerlijk gezegd maakt het mij niet uit waar ik win.”

Bij de junioren wist Welten Parijs-Roubaix te winnen. Toch ziet de renner in het profpeloton andere kansen liggen. “Parijs-Roubaix is een hele mooie koers, maar ik zie voor mezelf meer kansen als sprinter. Winnen op de Champs Élysées is uiteraard het ultieme maar eerlijk gezegd maakt het mij niet uit waar ik win.”

Gijs de Rooij