Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Un Bietje Groen: Van Ut Rooie Bietje naar ‘duurzame hotspot’

TILBURG – Op het terrein waar Ut Rooie Bietje zat gevestigd, ontspruit momenteel een nieuw groen initiatief: Un Bietje Groen. Vanaf 1 januari 2021 gaat de stichting het terrein aan de Koningshoeven in Tilburg in gebruik nemen als een plek voor ondernemers. De stichting doet dat om te kunnen bouwen aan een lokale community op het gebied van duurzame voeding, verantwoorde land- en tuinbouw en alles wat daarmee verwant is.

Ut Rooie Bietje was van Traverse, een stichting voor dak- en thuislozen. Vorig jaar gaf Traverse echter aan om te stoppen met Ut Rooie Bietje, wat voor ondernemer Jacqueline van Eerd ook betekende dat zij haar plekje kwijt zou raken. Van Eerd, bekend van kwekerij Zuiderzwam, ging hierover in gesprek met Traverse en de gemeente. Hiernaast verzamelde zij verschillende Tilburgse ondernemers om zich heen, om van dit terrein een hotspot voor groene Tilburgse initiatieven te maken. Met Un Bietje Groen dus tot gevolg.

Er wordt gewerkt vanuit de begrippen groen, duurzaam, lokaal, circulair, educatief en maatschappelijk betrokken, waarmee een bijdrage wordt geleverd aan een duurzame, groene stad. Naast het op- en uitbouwen van het eigen bedrijf gaan de ondernemers ook een gezamenlijk programma ontwikkelen waarin educatie en de belangstelling voor de natuur en de mens centraal staan. Un Bietje Groen staat nog in de kinderschoenen, maar er is een duidelijk doel: een plek waar groene bedrijvigheid gaat heersen.

Tom Brock