Tilburgse horeca ziet haken en ogen aan verplichte komst hardcups

Eerder waren hardcups al verplicht in Den Bosch (foto: Omroep Brabant \Megan Hanegraaf).

De gemeente heeft de Tilburgse horeca met een brief laten weten dat ze vanaf 1 januari 2023 verplicht milieuvriendelijke drinkbekers, zogenoemde hardcups moet gebruiken bij evenementen. De horeca reageert hier redelijk positief op, maar ziet ook haken en ogen. ‘Ik moet al een extra mannetje aannemen om die hardcups om te spoelen.’

Normaal gesproken gebruikt de horeca plastic wegwerpbekers tijdens carnaval. Vanaf 2024 zijn die landelijk verboden, maar gemeente Tilburg wil dus al een jaar eerder over op hardcups. Ze zijn namelijk beter voor het milieu en ook vanaf 2024 landelijk verplicht Om het de horeca makkelijk te maken, gaat de gemeente ze regelen en betalen.

Statiegeld voor je beker
Dat doet ze in samenwerking met DrinkCup. Dit bedrijf regelde de harde plastic bekers ook al tijdens de elfde van de elfde in Den Bosch. Hier werd gewerkt met statiegeld. Je betaalt extra bij je eerste drankje en krijgt en je krijgt dit bedrag weer terug als je de beker inlevert.

Wethouder Maarten van Asten vertelt dat de gemeente zag dit jaar al kon worden overgegaan op hardcups. “Vanaf volgend jaar is het landelijk verplicht en wij lopen dus wat vooruit”, legt de wethouder uit. Om het makkelijker te maken voor de ondernemers regelen wij het dit jaar. Volgend jaar ligt die verantwoordelijkheid wel bij de horeca.”

Personeelstekort
Die horeca niet extreem negatief, maar ook niet alleen maar positief over de plannen van de gemeente. “Het is niet anders”, vertelt Sander Struijcken van café Stoffel. “We moeten er maar mee dealen, zoals we dat als horeca altijd moeten. Als de pijnpunten eruit zijn, zou het ook wel fijn kunnen zijn.”

Die pijnpunten liggen bijvoorbeeld bij het statiegeld. “Hoe en waar kunnen mensen die bekers weer inleveren? Dat is wel iets wat ik me afvraag”, vervolgt hij. En ook hier speelt ook het personeelstekort weer een rol. “Die plastic wegwerpbekers gaan zo de prullenbak in, maar nu moet ik weer een mannetje extra hebben om de hardcups om te spoelen.”

Op dinsdag 10 januari is er een informatiebijeenkomst, waar vragen gesteld kunnen worden aan de gemeente en aan DrinkCup.

Pieter Soethout