Poppodium 013 heeft grote artiesten: ‘Boekers komen bij ons uit’

Poppodium 013 in de avond. (foto: Gijs Franken)

Grote artiesten als Big Time Rush, Train en NE-YO zijn steeds vaker te vinden in het programma van poppodium 013. Daar hoeft programmeur Daan Holthuis niet eens veel moeite voor te doen. “Soms wordt 013 als een klein podium gezien, maar wij zijn met ruimte voor 3000 bezoekers het grootste poppodium van Nederland. Dat werkt in ons voordeel.”

Holthuis is verantwoordelijk voor wie wanneer komt optreden. De laatste tijd kondigt poppodium 013 vaak grote artiesten aan. Je zou daarom denken dat de programmeur constant grote namen probeert te regelen voor het poppodium, maar niks is minder waar. “Omdat wij het grootste poppodium zijn, komen veel boekers bij ons uit. Mijn baan bestaat voor tachtig procent uit ingaan op wat er ons wordt aangeboden en twintig procent uit zelf programma’s maken en evenementen organiseren.”

Er zijn volgens de werknemer van 013 grote verschillen met andere locaties, zoals de Ziggo Dome en AFAS Live. Daar kunnen wel meer mensen in, maar er zijn minder faciliteiten. “Het grootste verschil met die verhuurschuren is dat wij een kant-en-klaar podium en een crew hebben”, vertelt Holthuis tijdens TilbuZz.

Locaties

Naast de Main en de Next probeert 013 zijn horizon te verbreden. Zo hebben ze een samenwerking met café Cats Back, elke eerste woensdag van de maand is daar Cat’s Cult. Daar kan je gratis naar binnen om opkomende Nederlandse bandjes aanschouwen. Ook treden er soms kleinere artiesten op in de Hall of Fame.

Green rider

Grote artiesten zorgen voor een groot bereik en daar hoort volgens poppodium 013 een bepaalde verantwoordelijkheid bij. Eén van de initiatieven om duurzaam te blijven is een milieubewust lijstje, dat vanaf begin mei ingevoerd wordt. Op een rider staan normaliter eisen van de artiest om op te treden, bijvoorbeeld een bepaald drankje.

Holthuis legt uit wat er op zo’n green rider staat: “Dat is een lijst voor artiesten om uit te lichten wat wij doen voor het milieu. Hierop staan ook oproepen en een checklist voor de artiest om rekening mee te houden. We zijn hier nog mee bezig, maar om twee voorbeelden te noemen: de motor van de tourbus uitzetten of een prijsverschil tussen vegetarische- en vleesmaaltijden.”

Daan Holthuis vertelt bij TilbuZz over de grote artiesten die poppodium 013 de laatste tijd boekt.
Daan Holthuis aan tafel bij TilbuZz (foto: Facebook/Omroep Tilburg)

LEES OOK:
013 is jarig en bestaat 25 jaar: ‘Top van de Nederlandse muziekindustrie’

Isa Hamerlinck