Haarense bevolking heeft duidelijke voorkeur voor nieuwbouw Mgr. Bekkersplein

Bron: Google Maps

Twee architectenbureaus hebben een schets en sfeerimpressie gemaakt voor het nieuwe gebouw op het Monseigneur Bekkersplein in Haaren. Bewoners hebben al een duidelijke voorkeur voor de herontwikkeling van het plein.

Het dorpshart van Haaren wordt aangepakt. Zo komt er het nieuwe gemeenschapshuis Den Domp en worden er appartementen gebouwd. Al sinds 22 februari kunnen inwoners van het dorpje hun stem uitbrengen. Hoewel de stemming officieel nog tot en met woensdag 6 maart loopt, lijkt er al een overduidelijke winnaar te zijn.

Plan 1

Het eerste idee komt van DAT (De Architectenwerkgroep Tilburg). De positie van het gebouw is zichtbaar vanuit de Kerkstraat richting het centrum. Het gebouw zal aan een plein liggen, met een entree voor het dorpshuis, maar de woonstraten omheen zullen ‘bescheidener’ worden opgesteld. Aan de verbindingsstraat tussen Driehoven en Kerkstraat komen woningen. De westzijde in de Kerkstraat is het woongebouw wat hoger, zodat het meer aansluit bij de winkels en Haarensteyn. Aan de oostzijde zal het gebouw juist wat lager zijn. Ze willen de herontwikkeling zo duurzaam mogelijk doen en het gebouw natuurinclusief maken.

Bron: DAT
Bron: DAT
Plan 2

Het tweede idee komt van architectenbureau De Twee Snoeken. Haar doel is om een ‘warm en huiselijk’ dorpshart voor Haaren te creëren. Zo moet er een slim en flexibel gebouw komen dat ruimte moet geven voor alle clubs, verenigingen en initiatieven. Het gebouw in het midden bevat grote ramen waardoor er altijd daglicht binnen schijnt. Binnenin komt er ook een ontmoetingsplek met een centrale bar. Daarnaast hebben ze uitzicht op een groot terras. De extra woningen in het centrum zullen gebouwd worden op het zuiden.

Bron: De Twee Snoeken
Bron: De Twee Snoeken
Stemmen

Het uitbrengen van een stem kan op twee manieren: in het gemeenschapshuis Den Domp of online. Inmiddels hebben al meer dan 160 mensen online gestemd en valt op dat de voorkeur valt op het plan van De Twee Snoeken. Het percentage voor dat plan staat op meer dan 99 procent.

Harry Verhoeven is een van de inwoners die op het tweede plan heeft gestemd. “Geeft meer warmte in en aan het centrum. Zorg dat er een centrum ontstaat waar geborgenheid en warmte te vinden is.” Ook Pascal Goris gaat voor het plan van De Twee Snoeken. “Veel warmere uitstraling en optisch minder hoog. Wellicht ook een mooie verbinding maken richting Park Ruijbosch?”

Toch klinken er ook kritische noten in de reacties. Zo wordt beschreven dat het best lastig is om te kiezen. Het wordt vergelijkt met ‘appels en peren’. Ook Ilse C. vindt de plannen nog wat vaag. “Geen beeld bij aantal woningen, verkeersstroom en parkeren. Dat is erg jammer.”

Keuze aan de jury

Uiteindelijk beslist de jury welk ontwerp het gaat worden. De jury bestaat uit mensen namens Stichting Gemeenschapsvoorzieningen Haaren (SGH), TBV Wonen en de gemeente Oisterwijk. Zij beoordelen de kwaliteit van het ontwerp, de visie op duurzaamheid en het proces. De uitslag van inwoners wordt wel meegenomen in hun uiteindelijke keuze.

Vanessa Spaanderman