Oprichter van De Oliemeulen overleden, maar dochter Michelle neemt het over

Het zijn lastige tijden voor Michelle en haar familie. Hun vader, Jan Walhout, is de oprichter van Dierenpark De Oliemeulen. Hij was al enkele jaren ziek en overleed onlangs toch vrij plotseling.

De dochter van de oprichter van De Oliemeulen gaat het dierenpark overnemen, maar doet dit wel samen met haar broer en zusje. “Het is aan de ene kant bijzonder, maar ook spannend. Ik denk wel dat het goed moet komen.” Voorlopig is het belangrijk om het park draaiende te houden en tegelijkertijd ruimte te maken voor rust en rouw.

Niet anders gewend

Waar De Oliemeulen voor veel Tilburgers een bijzondere plek is, weet Michelle niet anders. “Vroeger hadden wij op zolder al allerlei reptielen zitten. We hadden zelfs een grote varaan van misschien wel twee meter. Die gingen we dan zelfs uitlaten aan een riem. Dat zou nu ook echt niet meer kunnen.”

Waar de liefde voor dieren – en vooral reptielen en roofvogels – bij haar vader begon, weet Michelle niet. “Hij vond dieren altijd al geweldig. Voordat het om reptielen ging, waren het honden.” Ondanks dat hij alle dieren geweldig vond, had hij toch wel een paar favorieten.

Bijzondere band

Vooral de varanen en ook de zeearend waren volgens hem extra bijzonder. “De arend was echt zijn allerbeste vriend. Daar kon hij mee lezen en schrijven. Het was heel bijzonder om die band tussen mens en dier van zo dichtbij mee te maken.”

Diezelfde band voor dieren delen Michelle, haar broer en jongere zusje. “Mijn broer is gek van reptielen, terwijl mijn zusje juist weer meer van de roofvogels is. Ikzelf ben dan weer meer van de zoogdieren, maar dat is ook niet erg”, vertelt Michelle lachend.

Grote droom

Jan Walhout richtte het dierenpark in 1987 op met verschillende doelen, waarvan hij er veel heeft bereikt, waaronder educatie. “Maar één ding is niet gelukt. Hij wilde heel graag naar een nieuwe, grotere locatie verhuizen. Dat is iets wat wij ook willen: dat alle dieren in een groter verblijf komen te zitten. Dat is wel de droom, ja.”

De Oliemeulen is aankomende zaterdag (1 juni) gesloten, want dan vindt de uitvaart plaats.

LEES OOK:
De Oliemeulen moet uitbreiden wegens ruimtegebrek: ‘Gaat heel lastig worden’
Dierenpark De Oliemeulen moet opnieuw keihard vechten om te overleven

Pieter Soethout