Geschreven door Jari Vos
Anderen halen hun bestelling, ondanks het vuurwerkverbod dat in Tilburg geldt, vlak voor de jaarwisseling op om het toch zelf af te steken, zo zegt Frans: “Mensen kopen het hier, rijden onder het viaduct door bij het Willem II stadion en steken hun vuurwerk af in Goirle”. Volgens Frans focust de gemeente op het verkeerde aspect van vuurwerk. Het probleem ligt volgens hem niet bij het legaal vuurwerk, want daarmee blaas je geen prullenbak op.
Al 1200 meldingen van overlast
Ook Gerrie (die liever zonder achternaam genoemd wordt), uit de Reeshof, merkt helemaal niets van het vuurwerkverbod in Tilburg. “Sinds het verbod er is, knalt het alleen maar harder”, vertelt ze. Die knallen kunnen worden gemeld in de Fixi app van de gemeente en dat werd al 1200 keer gedaan. Maar Gerrie denkt niet dat dit een uitkomst biedt. “Zelf heb ik ook weleens een melding gedaan en ondanks dat het afgehandeld zou zijn, blijft het knallen.”
Gewoon legaal
Voor Frans maakt het afsteekverbod voor nu dus niet uit, maar hij is wel benieuwd naar wat de toekomst brengt. Hij hoopt dat de gemeente na gaat denken over een efficiëntere aanpak van het illegaal vuurwerk. “Ik zie een duidelijk verschil tussen een afsteekverbod en een verkoopverbod. Ik verkoop bijvoorbeeld ook gewoon aan mensen uit Goirle”, vertelt hij. Hij zal dus gewoon doorgaan. “Ik verkoop gewoon legaal vuurwerk en ik bekijk het van jaar tot jaar.”
Gerrie daarentegen ziet erg op tegen oudjaar: “Ik doe de gordijnen, luiken en zelfs de ventilatie dicht om het zo stil mogelijk te krijgen voor mij en mijn huisdieren.”
LEES OOK:
Veiligheid voorop: Politie scherpt toezicht aan voor vuurwerkvrij oud en nieuw in Tilburg