Nora verkoopt ‘schone lucht’ om aandacht te vragen voor luchtvervuiling

luchtvervuiling schone lucht
Nora bracht een parfum met 'schone lucht' op de markt (Foto: Nora Moggré).

In een wereld vol fossiele brandstoffen en uitlaatgassen wordt luchtvervuiling een steeds dringender probleem. Nora Moggré uit Tilburg heeft een unieke manier gevonden om hier aandacht voor te vragen. De 23-jarige student bracht voor haar afstudeerproject een bijzonder flesje parfum op de markt, dat gevuld is met ‘schone lucht’.

Nora studeert Communication & Multimedia Design (CMD) aan de Avans Hogeschool in Den Bosch. Samen met een studiegenoot dook ze voor haar afstudeerproject in de wereld van luchtvervuiling. “Ik wist zelf niet veel over luchtvervuiling toen ik begon”, vertelt Nora. “Maar ik wist wel dat het een groot probleem is en dat het steeds relevanter wordt met alle discussies rondom het klimaatakkoord.”

COPD en longkanker

In Nederland is de lucht bijna overal ongezond. Alleen op de Waddeneilanden kun je nog gezonde lucht inademen. Tijdens haar onderzoek ontdekte Nora hoe groot de impact van die vervuilde lucht écht is. “De gezondheidsgevolgen zijn vooral merkbaar in de longen. Denk aan ziekten als COPD en longkanker, maar luchtvervuiling kan ook kortademigheid veroorzaken”, legt ze uit. “In gebieden met zware luchtvervuiling leven mensen gemiddeld acht maanden korter. Daar schrok ik wel van.”

Symbolisch flesje

In haar zoektocht wilde Nora op een creatieve manier aandacht vragen voor het probleem. Zo kwam ze op het idee om vijfhonderd parfumflesjes te vullen met ‘schone lucht’. “We hebben allemaal wel een voorstelling van hoe vervuilde lucht ruikt, zoals uitlaatgassen of vuurwerk. Maar niemand kan echt zeggen hoe schone lucht ruikt.”

Het parfum dat Nora ontwikkelde is volledig geurloos en symboliseert schone lucht. Ze hoopt dat haar project mensen bewust maakt van de ernst van luchtvervuiling.  “Het is meer een statement dan een echt product”, legt Nora uit. “Het idee is om mensen aan het denken te zetten over de lucht die ze dagelijks inademen.” Het flesje zelf bevat letterlijk alleen lucht, zonder enige vloeistoffen of geuren. “Dat is juist de grap”, lacht ze. “Het is puur symbolisch.”

1200 euro

Het flesje is ook echt bij Nora te koop en de prijs verandert dagelijks en is gebaseerd op de kosten waar luchtvervuiling de maatschappij mee belast. En dat is niet niks want een flesje ‘Schone Lucht’ kan al snel zo’n 1200 euro kosten. De opbrengst van de verkoop wordt gedoneerd aan Milieudefensie, die zich onder andere inzet voor een schonere lucht.

“Er zijn een paar mensen die een bod hebben uitgebracht, maar nog niemand heeft het daadwerkelijk gekocht”, zegt Nora. “Het gaat vooral om de bewustwording.” Zo staat er ook een flesje klaar voor Rob Jetten, de demissionaire minister van Milieu en Klimaat. “Het is natuurlijk met een knipoog, maar het zou geweldig zijn als hij het zou zien.”

schone lucht parfum luchtvervuiling
Foto: Nora Moggré

LEES OOK:
Bo, Eveline en Janne studeren in Cinecitta af met documentaireserie over rouwen

Angela Weisz