NK Snelwandelen in Tilburg: ‘Zelfs vrouwen uit India doen mee’

Ruim dertig sporters maken zich klaar voor het NK Snelwandelen aankomende zondag in Tilburg. Het evenement wordt georganiseerd door Rotterdamse Wandelsport Vereniging en WSV Hart van Brabant. Hans van der Knaap (64) zit in de organisatie en kijkt uit naar de wedstrijd. “Er komen zelfs twee vrouwen uit India om hieraan mee te doen.”

Het terrein van de Wielerbaan Pijnenburg in Tilburg is het toneel voor de NK Snelwandelen. Het is de 24ste keer dat de wedstrijd hier wordt georganiseerd. Maar hoe moet je eigenlijk snelwandelen? Organisator Hans van der Knaap, die zelf ook aan deze sport doet, legt het uit. “Je moet, zover het zichtbaar is voor het menselijk oog, contact hebben met de grond. Daarnaast moet de knie gestrekt zijn op het moment dat het voorste been neerkomt op de grond”, vertelt Van der Knaap.

De deelnemers doen mee aan de twintig kilometer afstand voor mannen of tien kilometer snelwandelen vrouwen. Ook zijn er nog andere afstanden waar mensen aan mee kunnen doen.

Zelf heeft Van der Knaap een paar keer brons gehaald op de twintig kilometer en is hij ruim twintig keer uitgekomen voor het Nederlands team in internationale wedstrijden. “Ik was veertien toen ik door iemand werd meegenomen naar een wedstrijd. Ik had geen idee wat het was. Dus ik stond daar in een spijkerbroek en sandalen aan de start”, vertelt Van der Knaap lachend. Inmiddels doet hij niet meer mee aan NK’s, maar is hij soms jury voor internationale wedstrijden. Hij vliegt dan heel de wereld over om te jureren bij een wedstrijd snelwandelen.

Wielerbaan Pijnenburg

Al sinds 2001 wordt het NK Snelwandelen in Tilburg gehouden. Een rondje op de baan is precies 1500 meter lang en dat voldoet aan de regels. “De jury bestaat uit zes mensen en zij staan verspreid over de ronde. Er wordt dan gekeken of de deelnemers zich aan de regels houden. Ook wordt de tijd bijgehouden”, zo laat Van der Knaap weten. Daarnaast brengt de baan ook nog andere organisatorische voordelen met zich mee. “Het is verkeersvrij en het is een mooi geasfalteerd parcours. Je hoeft niets af te zetten, er hoeft geen politie ingeschakeld te worden, want je zit op een afgesloten terrein.”

Olympische Spelen

De deelnemers kunnen zich uiteindelijk kwalificeren voor de Olympische Spelen. Al betwijfelt hij of dat daadwerkelijk gaat gebeuren. “Ik verwacht daar niet zo heel veel van. We hebben wel iemand uit Duitsland die zo’n beetje zijn laatste poging gaat wagen voor de Olympische Spelen”, vertelt Van der Knaap. Ook komen er deelnemers uit een heel ander continent. “Er zijn twee vrouwen uit India die hier naar Tilburg komen voor het NK Snelwandelen.” De dames kunnen wel meedoen aan de wedstrijd, maar komen niet in aanmerking voor de medailles. Ze doen dus niet mee aan het NK.

De starttijd voor de twintig kilometer is om 11.00 uur en om 12.00 uur is de tien kilometer en overige afstanden.

LEES OOK:
Maud, Martha en Youssra winnen landelijke schaatswedstrijd voor scholen
Allez, allez: klimmers juichen elkaar in Tilburg naar het NK Boulderen

Vanessa Spaanderman