Levensechte ‘Nachtwacht’ in zorgcentrum Het Laar

De Nachtwacht in zijn geheel
De Nachtwacht in zijn geheel (Bron: Cees Cornelissen)

Bij ouderencentrum Het Laar staat een kopie van schilderij ‘De Nachtwacht’ van Rembrandt van Rijn tentoon. Bewoners kunnen het werk tot 18 juni bewonderen. Zo zijn er ook veel ouderen die het heel speciaal vinden. “Ik heb hem voor het laatst gezien in het Rijksmuseum, toen zat er een grote scheur in”, vertelt bewoner Piet.

Daar staat ‘ie dan. Een levensgroot kopie van het wereldberoemde schilderij De Nachtwacht in zorgcentrum Het Laar. Tijdens de opening sprak de directeur en was een bijna-echte Rembrandt van Rijn aan het schilderen. Het initiatief komt vanuit ‘Er op uit’, een activiteitenorganisatie binnen het tehuis. ‘’Het is belangrijk om kunst en cultuur in huis te halen. Vooral ook omdat veel mensen niet naar musea toe kunnen’’, verteld Regina van Kempel van de organisatie.

Enthousiast

De bewoners en medewerkers waren enthousiast verrast over de komst van De Nachtwacht. ‘’Ze zijn lang bezig geweest met het opzetten van het werk, maar dan heb je ook wat. Van boven tot onder ziet het er heel netjes en mooi uit’’, verteld Mirjam Krol communicatiemedewerker van Het Laar. Een bewoner die vroeger kunstdocent was, vond het erg speciaal om te zien. “Op deze manier wordt kunst steeds meer gewaardeerd, wat goed is.”

De kunst

Het schilderij is al op verschillende plekken in het land geweest, maar De Nachtwacht staat nu in zorgcentrum Het Laar. “Je moet je ervoor aanmelden en dan komen ze het brengen, opzetten en dan hangt het er voor drie weken”, geeft Van Kempel aan. Met de schilderclub gaan ze met ezels op het podium zitten. “Dan mag iedereen een stukje van het schilderij naschilderen van De Nachtwacht en we gaan een quiz doen met de bewoners.”

De lijst en het schilderij toen ze aankwamen (Bron: Cees Cornelissen)
Het schilderij met geïnteresseerde bewoners (Bron: Cees Cornelissen)
De bijna-echte Rembrandt (Bron: Cees Cornelissen)

Eline Smits