Henk vindt een hele bijzondere en zeldzame vlinder in het Leijpark

De Iepenpage in het Leijpark in Tilburg (foto: Henk de Winter)

Hij moest zelf een paar keer kijken, maakte toen zo veel mogelijk foto’s en vroeg het toen na bij Naturalis. Daar kwam zijn gelijk: Henk de Winter heeft een hele bijzondere vlinder gespot in het Leijpark. Het gaat op een Iepenpage en het diertje werd nog niet eerder in het Tilburgse park gevonden.

Henk zag de bijzondere vlinder zitten in het Leijpark, maar herkende het insect niet meteen. “Toen heb ik gewoon zo veel mogelijk foto’s gemaakt en doorgestuurd naar mijn maat Thierry.” Hij schrijft altijd berichten voor de website van Henk en stuurde de foto’s vervolgens weer door naar Naturalis. “Niet veel later kreeg ik een appje: het bleek om een Iepenpage te gaan en dat is heel bijzonder.”

Volgens Naturalis werd de vlinder officieel slechts twee keer eerder in Brabant gespot. De andere keren was de foto niet duidelijk genoeg of was er helemaal geen foto. “Volgens Naturalis is het honderd procent zeker een Iepenpage. Het is echt een hele bijzondere vlinder.”

Vaker nieuwe soorten

Hoewel het voor Henk bijzonder is, hebben hij en zijn collega’s wel vaker nieuwe soorten ontdekt in het Leijpark. “Met deze vlinder erbij zitten we nu op 31 soorten die we ooit voor het eerst in het park zijn tegengekomen. Zo vond ik in 2019 een Langsteelgraafwesp en die was toen nog niet eerder gespot.”

Maar hoe komt het dan eigenlijk dat al die bijzondere soorten in het Leijpark te vinden zijn? “Ik denk dat het er mee te maken heeft dat het een heel groot park is en dat het best afgelegen van de rest van de stad ligt. Veel mensen weten niet eens wat het park allemaal te bieden heeft. Ik wil de mensen in Tilburg met mijn foto’s laten zien hoe mooi en bijzonder het Leijpark is.”

De Langsteelgraafwesp die Henk in 2019 spotte (foto: Henk de Winter)

LEES OOK:
Dankzij deze wezel is het vuur weer aangewakkerd: Leijpark wil monumentale status
Dode vissen in het Leijpark, maar geen reden tot paniek

Pieter Soethout